Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 15:43

  Costamare: "Έκρηξη" κερδοφορίας και ανανέωση στόλου

  Costamare: Στις 19 Μαΐου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο έως 100 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Ισχυρή αύξηση κερδοφορίας και ανανέωση του στόλου ανακοίνωσε η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

  Ειδικότερα, τα έσοδα από ταξίδια ανήλθαν σε 216,2 εκατ. δολάρια το φετινό τρίτο τρίμηνο, έναντι 107,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 115,2 εκατ. δολάρια από 25,2 εκατ. δολάρια το περσινό τρίτο τρίμηνο.

  H ρευστότητα ανέρχεται συνολικά σε 557,8 εκατ. δολάρια, αν προστεθούν και τα μη αντληθέντα κεφάλαια από τρεις δανειακές συμβάσεις. 

  Η ναυτιλιακή έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,115 δολαρίων ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 5 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

  Στρατηγική και ναυλαγορές

  "Το rebound της αγοράς των containers που ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του 2020 συνεχίζεται, αντλώντας δύναμη από το ευνοϊκό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. H διαθεσιμότητα πλοίων στην αγορά έχει περιοριστεί λόγω των μεγάλων όγκων διακινούμενων φορτίων και της ισχυρής ζήτησης για τονάζ, η οποία ενισχύεται έτι περισσότερο από τη συμφόρηση στα λιμάνια και τη συνολική έλλειψη εξοπλισμού" τόνισε ο CFO της ναυτιλιακής, Γρηγόρης Ζήκος.

  "Αναφορικά με την αγορά χύδην ξηρού φορτίου, παραλάβαμε 20 πρόσθετα πλοία. Όλα τα bulk carriers του στόλου λειτουργούν στη spot αγορά, αποφέροντας ισχυρά έσοδα" πρόσθεσε.

  "Τα έσοδα από ναυλώσεις έχουν φτάσει τα 3,3 δισ. δολάρια και η μέση διάρκεια των ναυλώσεων των containerships ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια. Με εννέα containerships να εξέρχονται ναυλώσεων μέχρι το τέλος του έτους και 37 bulk carriers στη spot αγορά, είμαστε εξαιρετικά τοποθετημένοι στην αγορά, ιδιαίτερα αν διατηρηθούν οι ισχυρές συνθήκες που καταγράφονται σήμερα" σημείωσε ο κ. Ζήκος.

  Ανανέωση και συμφέρουσες ναυλώσεις

  H Costamare προχώρησε στην πώληση των containerships "Venetiko" (5.928 TEUs, 2003), "ZIM Shanghai" (4.992 TEUs, 2002),  "Ensenada" (5.576 TEUs, 2001), έναντι 16,5 εκατ. δολαρίων, 13,8 εκατ. δολαρίων και 5,7 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα. Παράλληλα, έχει συμφωνήσει για την πώληση του "ZIM New York" (4.992 TEUs, 2002), χωρίς, ωστόσο, να γνωστοποιεί το τίμημα.

  Την ίδια ώρα, παραλαμβάνει νεότευκτα containerships από παλαιότερο ναυπηγικό πρόγραμμα, τα οποία ναυλώνονται επί μακρόν.

  Σε επίπεδο ναυλώσεων, ανακοίνωσε πέντε νέες συμφωνίες, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ναύλωση για το "Glen Canyon" (5.642 TEUs, 2006) για περίοδο 39-42 μηνών, έναντι 62.500 δολαρίων την ημέρα.

  Ο στόλος της Costamare αποτελείται από 78 containerships και 37 bulk carriers.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ