Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 19:12

  Attica Bank: Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές

  Attica Bank: Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Είναι αρκετά πιθανό η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank να διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες, αν και ο στόχος των συμβούλων, της διοίκησης και των αρμοδίων αρχών παραμένει το τέλος του μήνα.

  Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank ενημερώθηκε για τις δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι όσοι είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές, προχώρησαν και στις δεσμευτικές. 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τέσσερις δεσμευτικές προσφορές συν μία που τελεί υπό όρους και μάλλον δεν θεωρείται δεσμευτική. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές απαιτούν δεύτερο γύρο αξιολόγησης και ενημέρωσης της διοίκησης και των εμπλεκομένων φορέων και αρχών, όπως είναι το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ, αλλά και η ΤτΕ και ο SSM. Κι αυτό διότι οι προσφορές δεν είναι συγκρίσιμες, καθώς δεν διεφέραν μόνο ως προς τη συνολική αποτίμηση. Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν υποβάλει διαφορετικές τιμές για διαφορετικά ποσοστά απόκτησης της τράπεζας, άλλοι να αναλαμβάνουν όλο το κόστος και άλλοι να το μοιράζονται με άλλους.

  Αμέσως ξεκινά νέος γύρος ενημέρωσης της διοίκησης της τράπεζας από τους συμβούλους αλλά και διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ και τους άλλους βασικούς μετόχους, ώστε να προκύψει η επικρατέστερη ή το επικρατέστερο σχήμα. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι εποπτικές αρχές για την πρόταση της διοίκησης της τράπεζας. Αφού εγκριθούν οι εισηγήσεις, θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει με βιβλίο προσφορών.

  Το υψηλό ποσοστό του ΤΧΣ που διαμορφώθηκε στο 68%, μετά τη μετατροπή των warrants της αναβαλλόμενης φορολογίας σε μετοχές υπέρ το Δημοσίου, με τα ποσοστά του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ να πέφτουν συνολικά στο 25%, έχουν περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις. Επίσης, στην εξίσωση προστίθενται οι κίνδυνοι, όπως η εκκρεμότητα των τιτλοποιήσεων, αλλά ενδεχομένως και η ανάγκη μεγαλύτερων κεφαλαιακών απαιτήσεων στη συνέχεια, πέραν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει καθοριστεί μεταξύ 120 και 240 εκατ. ευρώ.

  Έτσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας να γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο, θα επιμεριστούν τα κόστη μεταξύ του ιδιωτικού σχήματος και του ΤΧΣ και σε δεύτερο στάδιο ο ιδιώτης ή οι ιδιώτες θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου.

  Διαβάστε επίσης:

  * Attica Bank: Σήμερα ανοίγουν οι δεσμευτικές προσφορές

  * Κρίσιμο 10ήμερο για την Attica Bank - Τα σενάρια της ΑΜΚ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ