Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 11:02

  ΕΒΕΠ: Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η αναζωογόνηση της "ναυπηγικής τρίαινας"

  ΕΒΕΠ: Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η αναζωογόνηση της "ναυπηγικής τρίαινας"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την αναζωογόνηση της "ναυπηγικής τρίαινας", δηλαδή των τριών μεγάλων ναυπηγικών μονάδων της χώρας, κρίθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, η εμπλοκή του ομίλου Fincantieri στην εξυγίανση και επαναλειτουργία, σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ, των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

  Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. επιμελητηρίου, και όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, το ΕΒΕΠ έχει ταχθεί υπέρ των όποιων προσπαθειών γίνονται για την αναζωογόνηση του ναυπηγικού τομέα, προτείνοντας μάλιστα, την ανάπτυξη διαλυτηρίου πλοίων με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. ώστε να επιτευχθούν, πέραν της οικονομίας κλίμακας από την ανακύκλωση του ναυπηγικού χάλυβα και των άλλων εξαρτήσεων των πλοίων, στόχοι της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και της κυκλικής οικονομίας.

  "Η αναγέννηση μιας ισχυρής ναυπηγικής βιομηχανίας, στη χώρα με την ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο, δεν μπορεί παρά μόνο να χαροποιεί ιδιαίτερα την πειραϊκή επιχειρηματικότητα και απασχόληση" όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

  Στη συνεδρίαση του ΔΣ εκτός από τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν στην εικόνα της αγοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται εξ αιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

  Προβληματισμός για τα κόστη

  Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εφοδιαστική, με τα κόστη διαμετακόμισης να συνεχίζουν την ανιούσα, αλλά και το ενεργειακό κόστος να επιτείνει τα προβλήματα στον μεταποιητικό τομέα και το λιανεμπόριο, καταγράφηκε ο προβληματισμός για το "εκρηκτικό μείγμα" που διαμορφώνεται και το οποίο απειλεί να μειώσει το εύρος της αγοραστικής δυνατότητας του πελατειακού δυναμικού και, συνακόλουθα, να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στις επιχειρήσεις στο κρίσιμο, από πάσης απόψεως, τελευταίο δίμηνο του έτους".

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχολιάζοντας της οικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους να διανύσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο με τη διεθνή αγορά να βρίσκεται ενώπιον απρόβλεπτων εξελίξεων, καθώς το μείγμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και η αρρυθμία της εφοδιαστικής είναι "εκρηκτικά". Ο ίδιος, ευχήθηκε η εορταστική περίοδος, που είναι ενώπιόν μας στα τέλη του έτους, να γίνει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, ώστε η αγορά να ανταποκριθεί στα ζητούμενα και οι επιχειρήσεις να μην στερηθούν τον τζίρο που προσδιορίζει αυτή η περίοδος.

  Στο πλαίσιο του συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ενημέρωσε για μια δέσμη θεμάτων που άπτονται του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021, τη Νέα Προγραμματική Περίοδο του ΠΕΠ Αττικής (2021-2027), "και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ευρωπαϊκά όργανα να βρουν λύση για την ενεργειακή κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, την πρωτοβουλία για βιώσιμα προϊόντα, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η οποία παραμένει βιώσιμη, παρά τη γενικότερη αρρυθμία".

  Θετικό το ισοζύγιο συστάσεων και διαγραφών εταιρειών στην Αττική

  Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, επίσης, ιδιαίτερα θετικά κρίθηκαν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, σύμφωνα με τα οποία το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών είναι θετικό στους τομείς του γενικού εμπορίου και υπηρεσιών, των logistics, της εστίασης, της μεταποίησης και των καταλυμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής επιβεβαιώνεται η δυναμική του εμπορίου και των υπηρεσιών το εννεάμηνο του 2021, με 6353 συστάσεις επιχειρήσεων, ακολουθεί η μεταποίηση με 2461 συστάσεις, η εστίαση με 1175, τα καταλύματα με 267 και 258 είναι οι συστάσεις επιχειρήσεων στον κλάδο των logistics.

  Σε ό,τι αφορά στις διαγραφές, εμπόριο και υπηρεσίες είχαν 874 διαγράφεις, η μεταποίηση 464, η εστίαση 218, τα Logistics 35 και τα καταλύματα 23.

  Κυβερνοασφάλεια

  Επιπλέον, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, συμμετείχε και ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας για να ενημερώσει για θέματα "κυβερνοασφάλειας". Με αφορμή τη συμμετοχή του στην συνεδρίαση, τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα για τη θωράκιση των επιχειρήσεων έναντι τακτικών εξαπάτησης, κυβερνο-επιθέσεων, ψηφιακής απάτης, αλλά και των κινδύνων να βρεθούν ακουσίως μπλεγμένες με τη χρήση των επωνυμιών στο διαδίκτυο, που προξενεί ζημιές στο προφίλ και στο αγοραστικό κοινό τους.

  Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο, Αυγουστίνο Παπαθωμά και τα μέλη του Δ.Σ. του Κυπριακού Επιμελητηρίου της Αμμοχώστου, όπου επικαιροποιήθηκε το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το πρώτο, υπογραφέν το 1971, Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο επιμελητηρίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ