Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 10:41

  Attica Bank: Σήμερα ανοίγουν οι δεσμευτικές προσφορές

  Attica Bank: Σήμερα ανοίγουν οι δεσμευτικές προσφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Παράταση δύο ωρών έλαβαν χθες αργά το βράδυ οι υποψήφιοι επενδυτές για την κατάθεση των δεσμευτικών τους προσφορών σχετικά με την εξαγορά στρατηγικού ποσοστού στην Attica Bank, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

  Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ επενδυτών, συμβούλων (Axia Ventures και Euroxx), ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ και ΤΧΣ παραμένουν δύσκολη εξίσωση, κάνοντας το σενάριο της ιδιωτικοποίησης και της ΑΜΚ σε δύο δόσεις, όπως είχε δημοσιεύσει το Capital.gr, ακόμα πιο πιθανό.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έξι μη δεσμευτικές προσφορές, κατατέθηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα δύο από επενδυτικά κεφάλαια εξωτερικού. Σήμερα θα ενημερώσουν οι σύμβουλοι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας σχετικά με το περιεχόμενο των προσφορών και στη συνέχεια την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας της ΕΚΤ, τον SSM.

  Ενδεχομένως, να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank και να υπάρξει ανακοίνωση εντός της ημέρα για τις δεσμευτικές προσφορές.

  Πάντως, το υψηλό ποσοστό του ΤΧΣ που διαμορφώθηκε στο 68%, μετά τη μετατροπή των warrants της αναβαλλόμενης φορολογίας σε μετοχές υπέρ το Δημοσίου, με τα ποσοστά του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ να πέφτουν συνολικά στο 25%, έχουν περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις.

  Ο βασικότερος παράγοντας αποτελεί το μέγεθος της αύξησης (έως 240 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με την αποτίμηση της Τράπεζας, λόγω εκκρεμοτήτων που συνδέονται με τους κινδύνους (πχ τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων) και της πραγματικής ανάγκης για κεφάλαια. Το θέμα της αποτίμησης καθορίζει τα ποσοστά εισόδου του επενδυτή στην Attica Bank, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη τη σχετική νομοθεσία που προβλέπει ότι αν αποκτήσει πάνω από το 33%, θα πρέπει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το 100% της τράπεζας. Σε αυτό εμπλέκεται η αποτίμηση που έχει κάνει το ΤΧΣ για την Attica Bank, μετά την αύξηση.

  Σε αυτό το στάδιο εξετάζεται η περίπτωση να εισέλθει ο ιδιώτης επενδυτής τμηματικά. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 120-240 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας με μεγαλύτερα ποσοστά ο επενδυτής, το ΤΧΣ και πιθανότατα το ΤΜΕΔΕ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί επενδυτές, δηλαδή οι υφιστάμενοι θεσμικοί μέτοχοι ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ και ΤΧΣ θα μπορούν να πάρουν μέρος στην αύξηση έως το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ για τους υπόλοιπους ιδιώτες μετόχους δεν θα υπάρχει δικαίωμα προτίμησης. Στη συνέχεια, όταν ο επενδυτής θα έχει πιο καλή εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank θα γίνει νέα αύξηση ώστε να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό του, ενώ το ΤΧΣ θα το μειώσει σημαντικά.

  Διαβάστε επίσης:

  * Κρίσιμο 10ήμερο για την Attica Bank - Τα σενάρια της ΑΜΚ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ