Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Οκτ-2021 09:11

  Αντιδρούν οι εσωτερικοί ελεγκτές σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης

  Αντιδρούν οι εσωτερικοί ελεγκτές σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την έντονη αντίδραση του σε τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκφράζει το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας.

  Όπως αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των λαϊκών αγορών, κατατέθηκε την τελευταία στιγμή και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση.

  "Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, που εκπροσωπεί το διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών στην Ελλάδα, διαχειριστής και εκδότης των διεθνών ελεγκτικών Προτύπων και του κώδικα ηθικής των εσωτερικών ελεγκτών, δεν είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί επί του θέματος, αφού δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και αναρωτιόμαστε γιατί σε θέματα λαϊκών αγορών εντάσσεται ένα τόσο σοβαρό θέμα εταιρικής διακυβέρνησης και μάλιστα ως επείγον”, σημειώνει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών .

  Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

  Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

  Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το πιο κάτω θέμα, το οποίο αφορά τη Ρύθμιση για το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή που φέρεται προς ψήφιση αύριο στη Βουλή ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων".

  Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε για το θέμα αυτό, ούτε κληθήκαμε να συμμετέχουμε στη σύνταξη της τροπολογίας, η οποία "εν κρυπτώ" εξελίχθηκε με τον τρόπο αυτό του επείγοντος, δηλαδή κατατέθηκε στη Βουλή στις 22/10 προκειμένου να ψηφιστεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 25/10.

  Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, που εκπροσωπεί το διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών στην Ελλάδα, διαχειριστής και εκδότης των διεθνών ελεγκτικών Προτύπων και του κώδικα ηθικής των εσωτερικών ελεγκτών, δεν είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί επί του θέματος, αφού δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και αναρωτιόμαστε γιατί σε θέματα λαϊκών αγορών εντάσσεται ένα τόσο σοβαρό θέμα εταιρικής διακυβέρνησης και μάλιστα ως επείγον.

  Επίσης μας προξενεί κατάπληξη η αναφορά στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας του παραδείγματος της Ολλανδίας ως καλό παράδειγμα, που αφορά μητρώο που τηρεί το ίδιο το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών της Ολλανδίας, όπως ακριβώς κάνει και το αντίστοιχο Ινστιτούτο Ελλάδας, δηλαδή εμείς. Συνεπώς, η εν λόγω αναφορά είναι ατυχής.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι κατά της νομοθετικής ρύθμισης του επαγγέλματος. Είναι αντίθετο στο ότι:

  Δεν κλήθηκε να τοποθετηθεί, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας,

  Δε δύναται να συμμετέχει σε ηλεκτρονική διαβούλευση μιας και αύριο (σήμερα) ψηφίζεται η τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, κάτι που θεωρούμε ως δείγμα μη χρηστής διακυβέρνησης,

  Ορίζεται ως αρμόδια Διοικητική αρχή το Οικονομικό Επιμελητήριο να τηρεί το μητρώο, να αποφασίζει για την συμπερίληψη ή όχι εσωτερικού ελεγκτή σε αυτό με βάση διάφορα έγγραφα, ένα εκ των οποίων είναι "υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι εφαρμόζει τα Διεθνή Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών κατά τη διενέργεια εσωτερικών ελέγχων και τη δέσμευσή του για την πιστή τήρηση του Διεθνούς Κώδικα Δεοντολογίας", ενώ αρμόδιος φορέας γι’ αυτό είναι το Ινστιτούτο Εσωτερικών ελεγκτών που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας (IIA Greece), σύμφωνα και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που επικαλείστε.

  Αναφέρεται ότι "οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εσωτερικοί ελεγκτές οφείλουν να συντάσσουν τις αναφορές εσωτερικού ελέγχου τους, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου και τον διεθνώς αναγνωρισμένο Κώδικα Δεοντολογίας". Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για Πρότυπα του Ινστιτούτου που εκπροσωπούμε στην Ελλάδα.

  Αναφέρεται "αντικείμενο εργασιών εγκεκριμένων εσωτερικών ελεγκτών : ¨… οι εγκεκριμένοι εσωτερικοί ελεγκτές διενεργούν εσωτερικό έλεγχο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που ορίζονται από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών" χωρίς τη συναίνεσή μας.

  Το Οικονομικό Επιμελητήριο, θα επιβάλλει κυρώσεις στους εσωτερικούς ελεγκτές χωρίς την τεχνογνωσία που απαιτείται δεδομένου ότι το αντικείμενο αρκετών ελεγκτών είναι εξειδικευμένο και αφορά πληροφορικά συστήματα, θέματα χημικών μηχανικών, μηχανικών γενικότερα, διαχείρισης κινδύνων κλπ.

  Εκ των όσων γνωρίζουμε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα έχει γίνει κάτι παρόμοιο.

  Κ.Κ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ