Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Οκτ-2021 08:44

  Έρχονται χρηματοδοτικά εργαλεία 200 εκατ. ευρώ για νέα venture capital funds

  Έρχονται χρηματοδοτικά εργαλεία 200 εκατ. ευρώ για νέα venture capital funds
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τον σχεδιασμό για τα επενδυτικά funds νέας γενιάς που θα στηρίξουν τις ελληνικές startup επιχειρήσεις προχώρα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, αντλώντας πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και απευθείας από την ΕΕ.

  Ήδη, οι διαχειριστικές ομάδες που "τρέχουν” τα funds του Equifund όπως τα Uni.Fund, Marathon, Metavallon και Venture Friends, προχωρούν στη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF) και ιδιωτών επενδυτών.

  Στα σκαριά βρίσκεται και το πρόγραμμα "Accelerate TT” της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμέτοχων που θα επενδύουν σε startups με κεφάλαιο σποράς (seed financing).

  Σύμφωνα με πληροφορίες για το "Αccelerate TT” έχουν ήδη καταθέσει αίτηση τέσσερις διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds), με τους δύο εξ αυτών να έχουν εγκριθεί.

  Οι προσδοκίες ωστόσο είναι ακόμα υψηλότερες, και δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν 5 ή και 6 funds, κάτι που αν επιτευχθεί θα αυξήσει το πρόγραμμα κατά 20 εκατ. ευρώ.

  Για τις startup επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια προετοιμάζεται και το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels Co-investment Fund), που θα δημιουργηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

  H λειτουργία του νέου fund αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, καθώς έχει βρεθεί η διαχειριστική ομάδα, με σκοπό να διατεθούν κεφάλαια τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη εταιρειών σε πολύ αρχικό στάδιο, προκειμένου αυτές να ωριμάσουν και να μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια από Venture Capital funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

  Ο γρίφος των αρχικών επενδύσεων

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη υπάρχουν και άλλα σχέδια για να αυξηθεί η χρηματοδότηση των υπό σύσταση startup εταιρειών, οι οποίες μπορεί να έχουν κάποια ιδέα ή το αποτέλεσμα μιας ερευνητικής εργασίας, αλλά ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην εμπορική τους αξιοποίηση.

  Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για τις startup που μπαίνουν στις λεγόμενες "θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας”, δηλαδή τους οργανισμούς που υποστηρίζουν με εξοπλισμό, υπηρεσίες και καθοδήγηση στις startup που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

  Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά προβλέπει την παροχή κεφαλαίου κίνησης, ενός ποσού για παράδειγμα 100.000 ευρώ στις ομάδες ως επιδότηση στις ομάδες των θερμοκοιτίδων.

  Αν αυτές τελικά προχωρήσουν και γίνουν εταιρείες η επιδότηση αυτή θα μετατρέπεται σε επένδυση και σε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της startup. Αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού.

  Αυξάνονται οι επενδυτές

  Οι νέες επενδυτικές ομάδες, έρχονται να συνεχίσουν την πορεία ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος που ξεκίνησε τα χρόνια της κρίσης από τα προγράμματα Jeremie και Equifund.

  Παράλληλα, καθώς εμφανίζονται οι πρώτες ιστορίες επιτυχίας ελληνικών startups, η Ελλάδα μπαίνει στο ραντάρ μεγάλων venture capital funds του εξωτερικού.

  Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επένδυση της αμερικανικής εταιρείας General Catalyst, η οποία έχει συστήσει 14 venture capital funds με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 8 δισ. δολάρια, στην ελληνική startup Seafair.

  H General Catalyst έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως οι AirBnB, Deliveroo, Stripe, Canva, Hubspot, Gitlab, Snap και επενδύει για πρώτη φορά σε ελληνική startup.

  kostaskets@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ