Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Οκτ-2021 08:39

  Συνασπισμός ευρωπαϊκών βιομηχανιών ζητά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

  βιομηχανία-ενεργειακό-κόστος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μέτρα μείωσης της επιβάρυνσης από την ενεργειακή κρίση αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές ζητούν με κοινή επιστολή τους 11 ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι που εκπροσωπούν κλάδους εντάσεως ενέργειας.

  Η επιστολή εστάλη χθες ενόψει της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μέσω αυτής η βιομηχανία καλεί για μέτρα άμεσης ενίσχυσης που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ακραίων τιμών ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

  Παράλληλα οι σύνδεσμοι ζητούν μέτρα που θα διασφαλίζουν ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ικανοποιητικές τιμές προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ευρωπαϊκού Green Deal.

  Στην επιστολή οι βιομηχανίες επισημαίνουν ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, έως και 4 με 5 φορές σε σύγκριση με πέρυσι.

  Κύριος λόγος είναι οι ανισορροπίες στην αγορά του φυσικού αερίου αλλά και εποχικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής από ΑΠΕ, η μειωμένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά και τα αυξημένα κόστη για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που έχουν μετακυληθεί στις τιμές του ηλεκτρισμού.

  Οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας καθώς είναι εκτεθειμένες σε αυτές τις αυξήσεις, έχουν αναγκαστεί να αντιδράσουν περιορίζοντας την παραγωγή τους ή ακόμη και κλείνοντας προσωρινά εργοστάσια.

  Οι παρατεταμένες υψηλές τιμές στις αγορές spot, επεκτείνονται και στα futures για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτή η τάση, σύμφωνα με τις βιομηχανίες αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

  Επιπλέον επιστολή επισημαίνει ότι η πρόσβαση σε πηγές ενέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και σε ανταγωνιστικό κόστος αποτελεί προϋπόθεση για μια ανταγωνιστική μετάβαση των ενεργοβόρων βιομηχανιών στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Για αυτό οι παρατεταμένα υψηλές και ευμετάβλητες τιμές ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο τον μετασχηματισμό τους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

  Σε ό,τι αφορά στην εργαλειοθήκη που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, η επιστολή υπογραμμίζει ότι παρέχει μια γενική εικόνα για μέτρα που μπορούν να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση απαιτεί επιπρόσθετες επείγουσες πρωτοβουλίες.

  Οι βιομηχανίες καλούν την ΕΕ, να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή εμπορική και διπλωματική πίεση προς τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στην αγορά.

  Επιπλέον είναι απαραίτητη η ad hoc  τροποποίηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αντιδράσουν με μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια των ενεργειακών κρίσεων.

  Ταυτόχρονα θα πρέπει να καθιερωθεί ένας μηχανισμός εποπτείας των αγορών του ηλεκτρισμού και του αερίου ώστε να αποφευχθούν πιθανές ελλείψεις κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

  Σύμφωνα με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ενώ η τρέχουσα κρίση συνδέεται με συγκυριακούς παράγοντες, ωστόσο οι επιπτώσεις της παρέχουν σημαντικές μεσοπρόθεσμες ενδείξεις για το πακέτο Fit for 55 και το συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια:

  θα πρέπει να αποφευχθούν απότομες αυξήσεις στα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα και ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική προστασία για τον κίνδυνο της διαρροής άνθρακα στο πλαίσιο της αναθεωρημένης οδηγίας για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.

  Επίσης θα πρέπει να προωθηθούν οι συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ανταγωνιστική ηλεκτρική ενέργεια απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα σε προβλέψιμες τιμές.

  Επιπρόσθετα η βιομηχανική ανταπόκριση στη ζήτηση (demand response) πρέπει να ανταμειφθεί επαρκώς για τα οφέλη που παρέχει για τη σταθερότητα του δικτύου.

  Τέλος η πολιτική ανταγωνισμού συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για την ενέργεια και το κλίμα θα πρέπει να παρέχουν ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για το βιομηχανικό μετασχηματισμό.

  Η επιστολή υπογράφεται από τους συνδέσμους Cembureau (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Τσιμέντου), Cerame Unie (Βιομηχανία Κεραμεικών) European Aluminium (Βιομηχανία Αλουμινίου) EuLa (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος άσβεστου) Euro Alliages (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Κραμάτων Σιδήρου), Eurometaux (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταλλουργιών) Euromines (Βιομηχανίες εξόρυξης μετάλλων και μεταλλικών στοιχείων) Eurofer (Χαλυβουργίες) EXCA (βιομηχανίες πηλού) Fertilizers Europe (βιομηχανίες λιπασμάτων) Glass Alliance Europe (υαλουργίες).

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ