Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Οκτ-2021 08:40

  Θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας με 8 φορτία LNG μέχρι τέλος του έτους

  Θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας με 8 φορτία LNG μέχρι τέλος του έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Παρά το γεγονός ότι το κόστος του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εντούτοις, οι παίκτες της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου συνεχίζουν τις εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Οι εισαγωγές αυτών των φορτίων αναμένεται να θωρακίσουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας καλύπτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική αύξηση της ζήτησης.

  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν στη Ρεβυθούσα συνολικά 9 φορτία, για λογαριασμό εγχώριων παικτών της αγοράς αερίου. Συγκεκριμένα 3 φορτία προβλέπεται να έρθουν για λογαριασμό της Elpedison, 2 φορτία θα έρθουν για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, επίσης 2 φορτία θα έρθουν για λογαριασμό της Mytilineos και του Ήρωνα και τέλος 1 φορτίο θα έρθει για τη ΔΕΗ. Συνολικά μέχρι τέλος του έτους προβλέπεται το ελληνικό σύστημα να ενισχυθεί με περίπου 1 δις κυβικό μέτρο υγροποιημένου φυσικού αερίου (995,657 χιλιάδες κυβικά μέτρα), ποσότητα που θεωρείται κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια προμήθειας της ελληνικής αγοράς αερίου.

  Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι πλέον με την εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά το διαχειριστικό κόστος για την εισαγωγή φορτίων φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα το κόστος για ένα φορτίο 1 εκατ. μεγαβατωρών, τον Ιανουάριο κόστιζε περίπου 17 εκατ. ευρώ, πλέον με την εκτίναξη της τιμής του TTF κοστίζει σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό ποσό αυτό προπληρώνεται με την παραγγελία και ανακτάται από τις εταιρείες σε διάστημα τουλάχιστον 1 μήνα έως και 50 ημερών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ