Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 17:50
Αγγελική Φράγκου: Μεγάλοι και διαφοροποιημένοι στόλοι το μέλλον της Ναυτιλίας

Του Γιώργου Γεωργίου
Την απόφασή της να συγχωνεύσει εταιρείες του ομίλου Navios εξήγησε η Αγγελική Φράγκου, μιλώντας πριν από λίγο στο ναυτιλιακό συνέδριο που διοργανώνει η Capital Link.
Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες μετά την απορρόφηση του βραχίονα containerships, η Navios Maritime Partners έθεσε τον Αύγουστο υπό τον έλεγχό της και την Navios Maritime Acquisition, η οποία διαχειρίζεται στόλο tankers. Ως απότοκο του deal, η ναυτιλιακή διαθέτει πλέον περισσότερα από 140 πλοία (bulkers, containerships και tankers) και είναι η μεγαλύτερη του κλάδου στη Wall Street, βάσει μεγέθους του στόλου, η αξία του οποίου προσεγγίζει τα 4,2 δισ. δολάρια.
Αφού έκανε λόγο για "μοντέλο - πρόκληση", η κα Φράγκου τόνισε ότι οι μεγάλου μεγέθους και διαφοροποιημένοι στόλοι είναι το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας, καθώς περιορίζουν το ρίσκο της μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τις ναυτιλιακές αγορές και αξιοποιούνται τα θεμελιώδη όλων των κλάδων.
Έτσι, σύμφωνα με την κα Φράγκου, μία εταιρεία μπορεί να υλοποιήσει μία ορθότερη στρατηγική ναυλώσεων, εξασφαλίζοντας πολυετείς ναυλώσεις, όταν η αγορά είναι ψηλά και μικρότερης διάρκειας, σε αντίθετη περίπτωση. Παράλληλα, εξασφαλίζεται ευελιξία και βελτιστοποιείται η στρατηγική αγοραπωλησιών, καθώς δίνεται η δυνατότητα για συμφωνίες στο κατάλληλο timing.
"Μέσω του διαφοροποιημένου στόλου, μπορείς να αξιοποιήσεις τις ταμειακές ροές από έναν υγιή κλάδο και να τις τοποθετήσεις σε αυτόν που βρίσκεται στο χαμηλό σημείο του κύκλου" τόνισε.
Η πλοιοκτήτρια εκτιμά ότι η συγχώνευση θα αποφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, ενώ θα ενισχύσει και την αξία της μετοχής, καθώς, όπως είπε, "οι θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρονται για το μέγεθος και κοιτάζουν τη Navios". Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα μειωθούν οι εισηγμένες, οι οποίες είναι "pure players", δραστηριοποιούνται, δηλαδή, σε μόνο έναν κλάδο.
Σε άλλο σημείο, η κα Φράγκου αναφέρθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης της ναυτιλίας, εστιάζοντας στο νέο τοπίο, το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Όπως είπε, οι τράπεζες έχουν μειωθεί, ενώ έχουν αναπτυχθεί αισθητά κινεζικοί και ιαπωνικοί οίκοι leasing, οι οποίοι προσφέρουν μία νέα πηγή άντλησης κεφαλαίου, αλλά δεν είναι τόσο ευέλικτοι. "Χρειαζόμαστε τις τράπεζες" πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η Navios προχωρά με προσεκτικές και συντηρητικές κινήσεις, εξετάζοντας ενδελεχώς κάθε της βήμα. "Η διαφοροποίηση είναι ελκυστική για τις τράπεζες, καθώς μοχλεύεις καλύτερα και έχεις βελτιωμένα έσοδα" σημείωσε.
Διαβάστε ακόμα: