Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 10:00

  EY Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς": Μία ανασκόπηση του διαγωνισμού του 2019

  EY Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς": Μία ανασκόπηση του διαγωνισμού του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αφορμή την εκκίνηση του διαγωνισμού της EY Ελλάδος για τον Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς" 2021, το Capital.gr θυμάται την τελευταία διοργάνωση, η οποία ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας τον Απρίλιο του 2020, και τη συμβολική απόφαση που είχαν λάβει τότε οι τέσσερις νικητές των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού από κοινού με την Κριτική Επιτροπή.

  Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ο τίτλος του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς" 2019 δεν απονεμήθηκε σε έναν επιχειρηματία, αλλά αφιερώθηκε στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

  Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίστηκαν οι προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με την εμφάνιση του κορονοϊού και, συγχρόνως, ο κρίσιμος ρόλος που καλούνταν να διαδραματίσει – και διαδραματίζει, ήδη – την επαύριο της υγειονομικής κρίσης.

  Στόχος ήταν να αναδειχθεί η σημαντική προσπάθεια και προσφορά όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, μπροστά στην κρίση την οποία βιώνει η εθνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία.

  Η πρωτοβουλία προήλθε κατόπιν εισήγησης των βραβευθέντων επιχειρηματιών-νικητών των επιμέρους κατηγοριών, την οποία και έκανε αποδεκτή η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού.

  Υπενθυμίζεται ότι οι Βύρων Νικολαΐδης (PEOPLECERT GROUP - "Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας"), Ιουλία Χαϊδά (ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - "Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας"), Δημήτριος και Μιχάλης Σαράντης (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. – "Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας"), Σπύρος Μαγιάτης και Νίκος Μωραϊτάκης (WORKABLE SOFTWARE - "Καινοτόμος Επιχειρηματίας") ήταν οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών.

  "Ευχαριστούμε την Κριτική Επιτροπή και την EY για τα βραβεία τα οποία μας απένειμαν. Όμως, με δεδομένη την άνευ προηγουμένου κατάσταση και τις συνθήκες με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι αυτή την περίοδο, ζητήσαμε να μην επιλεγεί κάποιος από εμάς ως Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς", αλλά να τιμήσουμε όλοι μαζί την ελληνική επιχειρηματικότητα που πλήττεται.

  Για άλλη μια φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε μπροστά μας μια ακόμη δύσκολη μάχη. Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε από κοινού όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο να βρεθεί ξανά η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης.

  Στη δίνη αυτής της κρίσης, είναι ώρα ευθύνης και ομοψυχίας, ώρα για δύσκολες αποφάσεις και σκληρή δουλειά. Θα δώσουμε όλοι – ο καθένας με τον τρόπο του και στο επίπεδο που μπορεί – τον καλύτερό μας εαυτό, για να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται” είχαν δηλώσει από κοινού.

  Λίγα λόγια για τους περσινούς νικητές

  Ο Βύρων Νικολαΐδης ίδρυσε την PeopleCert το 2000 και παρά τα εμπόδια και τις απογοητεύσεις των πρώτων χρόνων της κρίσης, ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη από γονείς εκπαιδευτικούς επιχειρηματίας, κατάφερε να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο οργανισμό, πρωτοπόρο στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

  Αποφασισμένη να πετυχαίνει τους στόχους της, η Αντιπρόεδρος της Ικτίνος Ελλάς, Ιουλία Χαϊδά,  ξεκίνησε να εργάζεται από νωρίς στην επιχείρηση, περνώντας απ’ όλα τα τμήματά της και, κατόπιν, αναλαμβάνοντας αρκετές θέσεις ευθύνης, διαγράφοντας μία επιτυχημένη πορεία στον ανδροκρατούμενο, κυρίως, κλάδο του μαρμάρου.

  Ξεκινώντας από μια μικρή επιχείρηση παραγωγής τυροκομικών προϊόντων το 1985 στα Τρίκαλα, και ακολουθώντας μία επιτυχημένη στρατηγική επενδύσεων, οι αδελφοί Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης κατάφεραν με την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. να δημιουργήσουν έναν εξωστρεφή όμιλο, με παρουσία σε πέντε ηπείρους.

  Ήταν μέσα στην οικονομική κρίση, με την πιθανότητα του Grexit από την Ευρωζώνη να κυριαρχεί στην επικαιρότητα όταν οι Σπύρος Μαγιάτης και Νίκος Μωραϊτάκης, αποφάσισαν να υλοποιήσουν το όραμά τους.

  "Θα φτιάξουμε κάτι, τόσο εύκολο να το χρησιμοποιήσεις, που θα μπορείς να το βρεις στο internet, και να το χρησιμοποιήσεις μόνος σου", συμφώνησαν κι έτσι, το 2012 δημιούργησαν την Workable.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ