Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 08:09

  Η "τέλεια καταιγίδα" στα λιμάνια - Εννέα στα δέκα πλοία φτάνουν εκτός προγράμματος

  Η "τέλεια καταιγίδα" στα λιμάνια - Εννέα στα δέκα πλοία φτάνουν εκτός προγράμματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Υπό πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται o κλάδος των logistics στην Ελλάδα, λόγω της αποδιοργάνωσης του εμπορίου διά θαλάσσης τους τελευταίους μήνες.

  Στο επίκεντρο βρίσκονται φυσικά τα λιμάνια, αλλά η παρατεταμένη περίοδος κρίσης επεκτείνει τα προβλήματα σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας (domino effect).

  Όπως λέει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (ΔΝΕ), Αντώνης Βενιέρης, περίπου το 85-90% των mother vessels, των μεγάλων, δηλαδή, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, φτάνει στον Πειραιά εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην τηρείται το "berth window", το συμφωνημένο "παράθυρο" για την εξυπηρέτησή τους. 

  Εδώ να σημειωθεί ότι η ΔΝΕ εκπροσωπεί θεσμικά ελληνικές εταιρείες πρακτόρευσης διεθνών ναυτιλιακών γραμμών, κρουαζιερόπλοιων και ποντοπόρων πλοίων.

  Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Βενιέρη, αυτή η κατάσταση αφορά σχεδόν όλες τις θαλάσσιες διαδρομές, καθώς διάφοροι παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες (βλέπε τυφώνας στην Ασία) και φυσικά η πανδημία, δημιουργούν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Έτσι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επηρεάζονται όλα τα λιμάνια που εξυπηρετούν containerships, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη συμφόρηση και στον κλάδο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. 

  Μάλιστα, η ασυνέπεια μεταξύ αφίξεων και αναχωρήσεων από και προς την Ασία και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία εισαγωγική - κατά βάση - χώρα και εισάγει πολλά περισσότερα containers απ’ όσα εξάγει είχαν ως αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες ο Πειραιάς να φτάσει στα "όριά" του, καθώς συσσωρεύτηκαν αρκετά κενά containers και μειώθηκε ο ελεύθερος χώρος για τα έμφορτα "κουτιά".

  Ωστόσο, το πρόβλημα ξεπεράστηκε και τα κενά "κουτιά" έχουν βάλει πλώρη για Ασία, όπου και υπάρχει ζήτηση.

  Σημειώνεται ότι παρά τις δυσχερείς συνθήκες, ο Πειραιάς κατόρθωσε και εξυπηρέτησε τα containerships, χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. 

  Αυτή η ανθεκτικότητα και η διατήρηση σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα του ρυθμού διακίνησης των containers, παρά τα διαρκή προβλήματα, δημιουργούν αισιοδοξία στους ανθρώπους του λιμανιού για θετική ρότα μέχρι το τέλος του έτους και μία βελτιωμένη επίδοση, συγκριτικά με το 2020.

  "Γρίφος" η κανονικότητα

  Στο ερώτημα σχετικά με το χρόνο αποκατάστασης των δρομολογίων των πλοίων, ο κ. Βενιέρης εκτιμά ότι είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του, λόγω των πολλών αστάθμητων παραγόντων και των απρόβλεπτων περιστατικών, όπως αυτό στο Σουέζ, τον περασμένο Μάρτιο.

  Πάντως διάφοροι αναλυτές συνδέουν τη συμφόρηση διεθνώς και με την έλλειψη προσωπικού και υποδομών στην ενδοχώρα - οδηγοί, αποθήκες - με αποτέλεσμα να μην μεταφορτώνονται έγκαιρα τα φορτία που φτάνουν στα λιμάνια και να γεμίζουν οι ελεύθεροι χώροι διακίνησης.

  Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιέρης αναφέρει ότι όλες οι εταιρείες τακτικών γραμμών έχουν θέσει σε ισχύ πλάνα αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως για παράδειγμα, η μη προσέγγιση ορισμένων λιμανιών στην Ασία, όπου και εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα συμφόρησης. Έτσι, συντομεύεται ο χρόνος του ταξιδιού και επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα στο δρομολόγιο.

  Σημείο καμπής, σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως αποτελέσει η Κινεζική Πρωτοχρονιά (Φεβρουάριος 2022), όταν παραδοσιακά παρατηρείται κάμψη στα διακινούμενα φορτία.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ