Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 07:45

  Συνεχίζονται τα deal στην πληροφορική – Ενισχύεται με νέους επενδυτές η SoftΟne

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Το μπαράζ των επενδυτικών κινήσεων στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής συνεχίζονται. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μια εξαγορά ή πώληση εταιρείας, αλλά για την είσοδο νέων επενδυτών στην SoftOne.

  Όπως έγινε γνωστό χθες, το 45% του ομίλου πληροφορικής απέκτησαν ο συνιδρυτής της Upstream και επενδυτής Μάρκος Βερέμης και διεθνής επενδυτικός όμιλος υπό τον επιχειρηματία Franck Cohen, ο οποίος υπήρξε για πάνω από μια δεκαετία κορυφαίο στέλεχος της SAP, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών επιχειρησιακού λογισμικού του κόσμου.

  Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Βερέμης το deal γίνεται σε μια εποχή που ο κλάδος του επιχειρησιακού λογισμικού εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης καθώς έχει ξεκινήσει ένας κύκλος ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, ο οποίος πρόκειται να επεκταθεί με γρήγορους ρυθμούς στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  "Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μένουν εκτός του ραντάρ των πολυεθνικών ομίλων, όπως η SAP, και έτσι αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης για την SoftOne που έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία αλλά και τα προϊόντα για να λειτουργήσει ως καταλύτης σε αυτό το κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού”, δηλώνει ο κ. Βερέμης.

  Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, αλλά και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

  H SoftOne έχει ήδη παρουσία στις αγορές της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να επεκταθεί περαιτέρω στο εξωτερικό, είτε οργανικά, είτε μέσω επιλεγμένων εξαγορών.

  "Χώρες όπως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία αλλά και η νότια Ιταλία ή η νότια Γαλλία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας και μπορούν να αποτελέσουν αγορές-στόχους για την εταιρεία”, σημειώνει ο κ. Βερέμης.

  Το νέο μετοχικό σχήμα

  Η επένδυση γίνεται μέσω της εξαγοράς των μετοχών των ιδρυτών της SoftOne Νίνο Αρενίκη, Δημήτρη Βαλάχη, Σταύρο Βογλίτση και Γιάννη Καρατζίκο, και όχι με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

  Οι κύριοι Βερέμης και Cohen μπαίνουν ως ενεργοί επενδυτές καθώς θα συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, μαζί με τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού που κατέχει περίπου το 34% της SoftOne και τον Αντώνη Κυριαζή που έχει περίπου το 21%.

  Στελέχη της αγοράς σχολιάζοντας την συμφωνία έκαναν λόγο για δημιουργία μιας επενδυτικής και μετοχικής "dream team” καθώς στο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει έναν αναγνωρισμένο value investor όπως ο όμιλος Olympia και τον κ. Κυριαζή που είναι από τα εμπειρότερα στελέχη της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί ο Μάρκος Βερέμης που έχει συνδέσει το όνομα του με μερικές από τις πιο μεγάλες ιστορίες επιτυχίας του τεχνολογικού κλάδου τα τελευταία χρόνια (Upstream, Persado, Workable και Hellas Direct) και τον Franck Cohen που έχει διατελέσει σε ανώτατες θέσεις στη SAP.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο "τιμόνι” της SoftOne ως διευθύνων σύμβουλος βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2021 ο Πάνος Μαρτίνης, ο οποίος υπήρξε για πάνω από μια δεκαετία στενός συνεργάτης του κ. Βερέμη, ως CFO της Upstream.

  Η πορεία της SoftOne

  H SoftOne ιδρύθηκε το 2002 από την ιδρυτική ομάδα της Unisoft με στόχο την δραστηριοποίηση στην αγορά του επιχειρησιακού λογισμικού. Το 2005 στην μετοχική ομάδα μπήκε ο ιδρυτής της Singular Αντώνης Κυριαζής. H επόμενη μετοχική αλλαγή έγινε το 2016 όταν ο όμιλος Olympia απέκτησε την καταστατική μειοψηφία της SoftOne.

  Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης έχοντας προχωρήσει από νωρίς σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud) αλλά και στο μοντέλο της παροχής του λογισμικού ως υπηρεσία (Software as a Services -SaaS).

  Χρονιά σταθμός ήταν το 2019 καθώς τότε ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Unisoft μέσω συμφωνίας εξυγίανσης με τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου Altec, ενώ προχώρησε και στην εξαγορά της εταιρείας Prosvasis.

  Το 2020 υπήρξε σημαντική χρονιά για τη SoftOne, καθώς κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 26%.

  Ειδικότερα, την προηγούμενη χρονιά οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των περίπου 21,36 εκατ. ευρώ έναντι 17,01 εκατ. ευρώ του 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 2,86 εκατ. ευρώ έναντι 872 χιλ. ευρώ.

  Τα αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου και της εταιρείας ανήλθαν στο ποσό των περίπου 5,51 εκατ. ευρώ και σε 3,96 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 2,63 εκατ. ευρώ και σε 1,21 εκατ. ευρώ το 2019.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ