Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 07:43

  Τα επόμενα βήματα της Eurobank για μονοψήφιο δείκτη NPE

  Τα επόμενα βήματα της Eurobank για μονοψήφιο δείκτη NPE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή της πώλησης των τιτλοποιημένων δανείων του σχήματος Mexico, μέσω του προγράμματος Ηρακλή, στη Dovalue, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο σύνολο των δανείων, θα μειωθεί στο 7,3%. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας με τον Όμιλος doValue την περασμένη εβδομάδα.

  Ωστόσο, έχουν ληφθεί προβλέψεις ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια (οργανική αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων) κατά περίπου 0,9 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των θυγατρικών στο εξωτερικό. Τα στοιχεία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με παρουσιάσεις της διοίκησης της Eurobank σε αναλυτές, δείχνουν ότι η πραγματική αύξηση θα είναι μάλλον η μισή από την πρόβλεψη, ίσως και χαμηλότερα. Όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει την εκτίμηση αυτή και, έτσι, βάσει του σεναρίου αυτού, ο δείκτης NPE θα κλείσει το 2021 κάτω του 9%.

  Πρόκειται για το πρώτο μονοψήφιο ποσοστό NPE, το οποίο επιτυγχάνεται ύστερα από δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις της Eurobank που ξεκίνησαν το 2019, με το σχήμα Cairo (6,8 δισ. ευρώ). Με το Mexico πωλούνται δάνεια ονομαστικής αξίας 5,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε λογιστική αξία 3,2 δισ. ευρώ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά 90% από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 85% αποτελείται από χορηγήσεις λιανικής (περιλαμβανομένων επιχειρηματικών δανείων). Το Mexico περιλαμβάνει συνολικά 275.000 δάνεια από 160.000 δανειολήπτες.

  Το κλείσιμο του έτους θα βρει τον Όμιλο με καθυστερήσεις 2,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 0,6 δισ. στο εξωτερικό. Το συνολικό αυτό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ θα μειωθεί οργανικά μέχρι το 2022 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να πέφτει κάτω του 6%. Ο δείκτης των κόκκινων δανείων NPL θα είναι κάτω του 5%.

  Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά το καθαρό ποσό του 1 δισ. ευρώ θα επιτεχθεί μέσω ενεργητικής διαχείρισης και επιστροφής πρώην κόκκινων δανείων από την doValue στην Τράπεζα. Ήδη, το 2020, η doValue "θεράπευσε” πρώην κόκκινα δάνεια 600 εκατ. ευρώ. Η εξυγίανση κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης και η επιστροφή στις τράπεζες αποτελεί κύρια τάση στην αγορά, η οποία θα ενισχυθεί το 2022, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να φέρουν το συνολικό ποσό σε τουλάχιστον 3 δισ. Ήδη, το 2020, από doValue και Intrum επέστρεψαν δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αφού πρώτα εξυγιάνθηκαν, ενώ συνολικά στην αγορά το ποσό υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ.

  Η εξυγίανση γίνεται μέσω ρυθμίσεων από τις εταιρείες διαχείρισης. Το ρυθμισμένο δάνειο παραμένει στην εταιρεία διαχείρισης για περίπου 12 μήνες, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης και τότε επιστρέφει στην Τράπεζα, δημιουργώντας τριπλό κέρδος για τον δανειολήπτη, την εταιρεία διαχείρισης, αλλά και το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο αυξάνει το χαρτοφυλάκιο δανείων που αποφέρουν έσοδα. Η εταιρεία διαχείρισης κερδίζει είτε μέσω της αυξημένης προμήθειας για τη "θεραπεία” του δανείου, είτε μέσω της υψηλότερης τιμής πώλησης του δανείου στην τράπεζα.

  Στελέχη τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης σημειώνουν ότι καθώς η τάση "θεραπείας” και επιστροφής στις τράπεζες θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις (καθώς ωριμάζουν οι περίοδο "παρακολούθησης” της συνέπειας), θα πρέπει να γίνουν και αντίστοιχες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για μεγαλύτερη ευελιξία.

  Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Eurobank και του Ομίλου doValue, αυτή προβλέπει την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τη doValue Group. Τα senior notes του Mexico, δηλαδή τα δάνεια υψηλής εξασφάλισης που θα λάβουν την κρατική εγγύηση, όταν ανακτηθεί το 50% συν 1 ευρώ της αξίας τους, ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Τα μεσαίας εξασφάλισης (mezzanine) και τα χαμηλής (junior), σε 0,2 δισ. και 3,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα (ονομαστικές αξίες).

  Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 που ταυτίζεται με την αποαναγνώριση των τιτλοποιημένων δανείων (μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους). H συναλλαγή δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια της Eurobank, η οποία την υπολογίζει σε περίπου 10 μονάδες βάσης ή χαμηλότερα.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Κόκκινα δάνεια 2 δισ. εξυγιάνθηκαν και επέστρεψαν στις τράπεζες

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ