Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 08:30

  Αλλάζει πίστα η PeopleCert – Άνω του 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας

  Αλλάζει πίστα η PeopleCert – Άνω του 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή  

  Η εξαγορά της βρετανικής AXELOS, έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ το περασμένο Ιούλιο, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη PeopleCert, η οποία πλέον μεγαλώνει σημαντικά ξεπερνώντας σε αξία το όριο του 1 δισ. ευρώ αλλά και αλλάζει ουσιαστικά λειτουργία, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Βύρωνα Νικολαΐδη.  

  Η PeopleCert γίνεται "από μια εταιρεία διεξαγωγής εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών γλωσσικών δεξιοτήτων σε έναν όμιλο που διαχειρίζεται και δημιουργεί δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) πιστοποιήσεων που αξιοποιούν 800 κυβερνητικοί οργανισμοί, 45 κυβερνήσεις και περισσότερες από 50.000 εταιρείες παγκοσμίως”, σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες.

  Ο κ. Νικολαΐδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων εξαγορών το επόμενο διάστημα και πρόσθεσε πως από την επιβράδυνση που σημειώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να συνεχιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της "τάξης του 40%” που κατέγραφε η εταιρία την τετραετία 2016-2019. 

  Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η PeopleCert προχώρησε στην εξαγορά της AXELOS της εταιρείας που ίδρυσαν το 2013 το βρετανικό δημόσιο και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Capita για τη διαχείριση των συστημάτων πιστοποίησης στους τομείς της διαχείρισης έργων (με την πιστοποίηση PRINCE2) και των συστημάτων πληροφορικής (με την πιστοποίηση ITIL).  

  Η συμφωνία έκλεισε έναντι τιμήματος 380 εκατ. λιρών (περίπου 450 εκατ. ευρώ), δηλαδή 11,5 φορές το EBITDA της  AXELOS. "Ήταν ένα deal που κυνηγούσαμε καιρό και η οποία ξεπερνούσε τα μεγέθη μας”, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης. Για αυτό το λόγο η εξαγορά συνοδεύτηκε από την είσοδο του αμερικανικού επενδυτικού fund FTV Capital με ποσοστό περίπου 20,5% στην PeopleCert, η οποία μέχρι τότε άνηκε κατά 100% στην οικογένεια Νικολαΐδη αλλά και στην έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ. 

  "Προχωρήσαμε ουσιαστικά σε μια τετραπλή συμφωνία που περιλάμβανε την εξαγορά της AXELOS, τη συμφωνία με την FTV Capital, ένα δάνειο – γέφυρα από τη Morgan Stanley το οποίο καλύφθηκε τελικά από το ομόλογο, στο οποίο υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές και τελικά συμμετείχαν 50 θεσμικοί επενδυτές με βασικό επενδυτή την EBRD”, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.  

  Η αποτίμηση και οι προοπτικές εξαγορών 

  Ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε πως η αποτίμηση της εταιρείας με την προσθήκη της AXELOS ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τα εκτιμώμενα EBITDA του 2022 ύψους 75 εκατ. ευρώ η αποτίμηση μπορεί να ξεπεράσει τα 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια γίνεται με έναν "γενναιόδωρο” υπολογισμό, 25 φορές το ΕΒΙTDA, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο, δικαιολογείται από τις αυξημένες συνέργειες που φέρνει η εξαγορά και την επιπλέον αξία που μπορεί να δημιουργήσει η PeopleCert από τις δύο πιστοποιήσεις.  

  "Ο ορίζοντας που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικός”, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης τονίζοντας ότι στις πιστοποιήσεις στους τομείς του ΙΤ και του Project Management η εταιρεία είναι στους δυο-τρεις μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως, ενώ στο σύνολο των πιστοποιήσεων βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα.

  Σήμερα η PeopleCert, απασχολεί 700 άτομα με το 85% εξ’ αυτών να εργάζονται από την Ελλάδα και πραγματοποιεί εκατομμύρια εξετάσεις σε 25 γλώσσες. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και σε νέες αγορές, κάτι το οποίο θα γίνει είτε οργανικά, είτε μέσω νέων εξαγορών. Ο κ. Νικολαΐδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολόγου ή ακόμη και Δημόσιας Εγγραφής της εταιρείας σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. "Αυτό όμως θα το εξετάσουμε αν προκύψει μια ευκαιρία εξαγοράς που δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με ίδια κεφάλαια”, τόνισε ο ίδιος. 

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμη: 

  PeopleCert: Δημιουργεί παγκόσμιο κόμβο πιστοποιήσεων μετά την εξαγορά των 450 εκατ. ευρώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ