Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 07:49

  Κοινοπρακτικό δάνειο 500 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ

  ΔΕΣΦΑ τραπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:22

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στην υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου ύψους 505 εκατ. ευρώ κατέληξαν χθες το απόγευμα οι συζητήσεις μεταξύ ΔΕΣΦΑ και τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει καιρό και αφορούσαν στο αναπτυξιακό πλάνο και τα νέα έργα επέκτασης, εκσυγχρονισμού και συντήρησης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου για τα επόμενα 10 χρόνια.

  Οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, και Τράπεζα Πειραιώς) θα έχουν από κοινού τον ρόλο του Mandated Lead Arranger, ενώ η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει επιπλέον με το ρόλο του Συντονιστή της Έκδοσης και η Eurobank του Διαχειριστή.

  Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης ανέρχεται στα 12 έτη και σκοπός της είναι η χρηματοδότηση του δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ 2021-2030, όπως αυτό εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), περιλαμβάνοντας περισσότερα από 508 έργα συνολικού ύψους 545 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

  Το δάνειο προς τον ΔΕΣΦΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινοπρακτικά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που χρηματοδοτούν νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση και οι τιμές αυξάνονται. Εξάλλου, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όταν ο ΔΕΣΦΑ υπερανακατά έσοδα είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέφει στους καταναλωτές. Έτσι από 1η Ιανουαρίου 2022 αναμένεται μειώσεις στα τιμολόγια κατά 17%-24%.

  Η χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει το πρόγραμμα ανάπτυξης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου για την περίοδο 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ που περιλαμβάνει επεκτάσεις του συστήματος, νέες συνδέσεις με άλλα συστήματα και εκσυγχρονισμό.

  Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 545,6 εκατ. ευρώ, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα έργα εκείνα, που η έναρξη κατασκευής τους προβλέπεται εντός της περιόδου 2021- 2030, καθώς και τα προγραμματισμένα έργα για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Στα έργα για τα οποία έχει ήδη ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση ή πρόκειται να ληφθεί εντός τριών ετών περιλαμβάνονται 51 project συνολικού προϋπολογισμού 510 εκατ. ευρώ. Αυτά αφορούν σε επενδύσεις για τη διασύνδεσης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου με άλλα συστήματα, την αύξηση της δυναμικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού, αλλά και έργα βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και συντήρησης.

  Επίσης, το 10ετές πλάνο περιλαμβάνει έργα για τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις μετά την τριετία. Πρόκειται για τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια σύνδεσης και ανάπτυξης του συστήματος και έργα για τη σύνδεση των χρηστών συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

  Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σε ειδική τελετή με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου. Τη σύμβαση υπέγραψαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ. Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) και Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς). Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Corporate and Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, Γιάννης Εμίρης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Θάνος Βλαχόπουλος.

  Η Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σχετικά: "Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας ομολογιακού δανείου μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και των 4 συστημικών εμπορικών τραπεζών στην Ελλάδα, ως αναπόσπαστο βήμα στην επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, και ως ορόσημο στις προσπάθειές μας για την απανθρακοποίηση της οικονομίας και την πορεία της ενεργειακής μας μετάβασης προς το Net Zero".

  Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, επεσήμανε: "Η υπογραφή Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου 505 εκατ. ευρώ αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς τον ΔΕΣΦΑ και το μακροπρόθεσμο επενδυτικό του πλάνο. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα για την απρόσκοπτη υλοποίηση του δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, δίνοντας ταυτόχρονα επιπλέον ώθηση στον ΔΕΣΦΑ, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης και στην περαιτέρω ανάδειξη της   χώρας σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή".

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε σχετικά: "Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα, συναλλαγές της χώρας, οι οποίες ενισχύουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη των υποδομών, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα όπως την τεχνογνωσία και το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της. Η χρηματοδότηση αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική εστίαση και τη διαρκή στήριξη της Εθνικής στον ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία τομέα της ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα τη μακροχρόνια συνεργασία της με τον ΔΕΣΦΑ. Επιπλέον επιβεβαιώνει τον ηγετικό της ρόλο στη διοργάνωση σύνθετων και απαιτητικών συναλλαγών".

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σημείωσε: "Οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές είναι το θεμέλιο για την ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. O τομέας της ενέργειας έχει κεντρική θέση σε αυτή τη στρατηγική. Η Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης, που έχει ενσωματώσει τα κριτήρια ESG στην επιχειρηματική της πρακτική, συμβάλλει με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ και του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου".

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε σχετικά: "Η συμμετοχή μας στο κοινοπρακτικό σχήμα για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού επενδυτικού πλάνου του ΔΕΣΦΑ αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή μας στη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου, ως προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας και την μετάβασή της σε φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Η Alpha Bank πρωτοστατεί στη χρηματοδότηση υποδομών και έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας".

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε σχετικά: "Στην Τράπεζα Πειραιώς στηρίζουμε με συνέπεια επενδύσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με έμφαση σε εκείνους που είναι προσανατολισμένοι στην ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και ισχυρή οικονομία με έντονα χαρακτηριστικά εξωστρέφειας".

  Διαβάστε επίσης:

  - ΔΕΣΦΑ: Έρχονται μειώσεις 17%-24% στα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου

  - ΑΔΜΗΕ: Νέο κοινοπρακτικό δάνειο 400 εκατ. ευρώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ