Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 11:07

  Θόδωρος Κιακίδης (NEC): Καλύπτουμε τις ανάγκες της αγοράς για χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο founding partner του πρώτου Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών που επενδύει σε υποδομές ενεργειακής μετάβασης, Θ. Κιακίδης μιλά στο Capital.gr και παρουσιάζει τους στόχους της New Energy Capital.

  Ο ίδιος απαντά στο ερώτημα σε ποιες κατηγορίες επενδυτών, αλλά και με ποιους όρους, απευθύνεται η NEC. "Οι συνεργασίες στις οποίες προσβλέπουμε είναι μακροπρόθεσμες με προοπτική να βοηθήσουμε αξιόλογες ομάδες που φιλοδοξούν να αυξήσουν τη δουλειά τους με ρυθμό πολλαπλάσιο από αυτόν που τους επιτρέπει η τρέχουσα οικονομική τους επιφάνεια", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κιακίδης. Προσθέτει ότι η NEC συμπληρώνει όλα τα ίδια κεφάλαια που λείπουν στους επιχειρηματίες του τομέα της ενεργειακής μετάβασης όπως σε φορείς ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Το αρχικό κεφάλαιο της NEC είναι 30 εκατ. ευρώ ενώ με βάση την ισχυρή ζήτηση για επενδύσεις στον κλάδο, προσδοκά να διπλασιάσει το υπό διαχείριση κεφάλαιο στους επόμενους μήνες. Συνυπολογιζομένου του τραπεζικού δανεισμού, το σύνολο των χρηματοδοτημένων έργων δύναται να ανέλθει έως τα 300 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται πως έτερος founding partner της ΝEC είναι ο κ. Έδμον Αϊραντζής.

  Συνέντευξη στον Χάρη Φλουδόπουλο

  - Ποια είναι η New Energy Capital; Πώς δημιουργήθηκε και ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει στην αγορά των ΑΠΕ;

  Θα σας έλεγα πως είναι γέννημα των καιρών, απόρροια των νέων αναγκών που προέκυψαν από τις εξελίξεις στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα. Ας ξεκινήσουμε όμως από τις συστάσεις: Η ομάδα της ΝΕC έχει όλη μακρά θητεία στον χώρο των επιχειρήσεων και ειδικά στις επενδύσεις, στην ενέργεια και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο. Διαπιστώσαμε εγκαίρως ότι υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης στην πορεία για την ενεργειακή μετάβαση. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν βρεθεί, με πολύ κόπο και τρέξιμο, να είναι κάτοχοι κάποιων  αδειών, αλλά δεν έχουν όλο (ή και καθόλου) το κεφάλαιο για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο τους/το όνειρό τους. Και δεν μπορούν έτσι να αντλήσουν και τραπεζικό δανεισμό. Εμείς είμαστε εδώ για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη και να τους διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση του έργου. Με αυτό τον τρόπο εμείς πετυχαίνουμε αποδόσεις για τους επενδυτές μας, ενώ παράλληλα ο κύριος του έργου έχει τη δυνατότητα να κτίσει μια αποδοτική επιχείρηση προς όφελός του. Είμαστε ένα ελληνικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών που επενδύει σε υποδομές ενεργειακής μετάβασης. Βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ). Στο fund συμμετέχουν επίσης γνωστά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και ξένοι επενδυτές με γνώση του χώρου της ενέργειας.

  - Από τη μέχρι τώρα παρουσία σας στην ελληνική αγορά, βλέπετε ενδιαφέρον από κατόχους αδειών έργων, για συνεργασία;

  Βεβαίως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλους σχεδόν τους τομείς της δραστηριότητάς μας. Την περίοδο αυτή υπάρχει έντονη κινητικότητα στα φωτοβολταϊκά, μια και έφθασε η ώρα που ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα δώσουν τους  πολυαναμενόμενους όρους σύνδεσης σε μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε λίστες αναμονής από τις αρχές του χρόνου. Όπως είδαμε και σε πρόσφατα δημοσιεύματα του εξειδικευμένου τύπου, στη λίστα του ΑΔΜΗΕ υπάρχουν 96 έργα συνολικής ισχύος 4450 ΜW. Από αυτά, 19 με συνολική ισχύ άνω των 1830 ΜW, ανήκουν στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται επίσης έξι έργα, κάτι λιγότερο από 40ΜW, της Εγνατία Γκρουπ. Τα υπόλοιπα 71 έργα ανήκουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ιδιώτες ή πολύ μικρότερες εταιρείες. Ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών, πιστεύουμε,  ότι έχουν ήδη διαπιστώσει τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η δική μας πρόταση συνεργασίας. 

  - Σε ποιες κατηγορίες επενδυτών απευθύνεται η NEC; Υπάρχει συγκεκριμένο μέγεθος έργων για τα οποία η συμμετοχή σας καθίσταται πιο συμφέρουσα, τόσο για τον κάτοχο της άδειας όσο και για εσάς;

  Εμείς επενδύουμε σε ώριμα προς υλοποίηση έργα (ready to build) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως είναι, ενδεικτικά, η ηλιακή, η αιολική, η υδροηλεκτρική, το βιοαέριο, η γεωθερμία, η αποθήκευση ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και οι νέες εφαρμοσμένες τεχνολογίες στον χώρο της ενεργειακής μετάβασης (ψηφιοποίηση δικτύων, ηλεκτροκίνηση, κλπ). Κάθε επένδυση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αξιολογείται αυτόνομα. Εμείς πιστεύουμε πολύ στις μικρές και μεσαίες επενδύσεις. Μπορούν να αποτελέσουν success case study για πολλούς λόγους.

  - Απευθύνεστε μόνο σε φωτοβολταϊκά έργα, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη κινητικότητα ή και σε άλλες τεχνολογίες ή project;

  Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενεργειακής μετάβασης και οι οποίοι μας πλησιάζουν με ολοκληρωμένες προτάσεις. Για παράδειγμα έχουμε ασχοληθεί αρκετά με ενεργειακές κοινότητες, έργα βιοαερίου, μικρά υδροηλεκτρικά έργα,  έργα για εξοικονόμηση ενέργειας άλλα και projects σε νέες εφαρμοσμένες τεχνολογίες ψηφιοποίησης δικτύων.  Εμείς είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τις σκέψεις όλων των ενδιαφερομένων. Από την πλευρά μας θα επιλέξουμε αυτές τις προτάσεις που έχουν την καλύτερη σχέση επένδυσης-κέρδους για όλες τις πλευρές και θα συμβάλουμε επιπλέον με ιδέες και λύσεις.

  - Υπάρχουν κάποιοι όροι ή προϋποθέσεις που βάζετε προκειμένου να συμμετάσχετε σε ένα project; Ποιοι είναι αυτοί;

  Οι συνεργασίες στις οποίες προσβλέπουμε είναι μακροπρόθεσμες με προοπτική να βοηθήσουμε αξιόλογες ομάδες που φιλοδοξούν να αυξήσουν τη δουλειά τους με ρυθμό πολλαπλάσιο απο αυτόν που τους επιτρέπει η τρέχουσα οικονομική τους επιφάνεια. Στόχος μας είναι ικανοί επαγγελματίες να αναδειχθούν επιχειρηματικά και οικονομικά, παράλληλα φέρνοντας σε εμάς, και τους επενδυτές μας, νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εύλογο χρονικό ορίζοντα. 

  Πιστεύουμε, συνεπώς, οτι όπως για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, μία καλη επένδυση εχει σημείο αφετηρίας την ποιότητα των ανθρώπων, με τους οποίους κανείς συνεργάζεται. Απο κει και πέρα μπαίνουν φυσικά οι τεχνικο-οικονομικές παράμετροι του κάθε έργου και τα δυνητικά ρίσκα που θα πρέπει να αξιολογηθούν. 

  - Ένας ιδιοκτήτης άδειας που θα συνεργαστεί μαζί σας, πρακτικά, τι προσφέρει και τι κερδίζει;

  Είναι πολύ συνηθισμένο κάποιος που έχει εξασφαλίσει ένα έργο, σε οποιοδήποτε τομέα της δραστηριότητας μας, να έχει λάβει, η να μπορεί να λάβει τραπεζικό δανεισμό υπό την προϋπόθεση να μπορεί να συμμετέχει και με ίδια κεφάλαια. Στην  πλειοψηφία των περιπτώσεων μικρομεσαίων έργων, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, ή, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα ίδια κεφάλαια που λείπουν στους επιχειρηματίες του τομέα της ενεργειακής μετάβασης για παράδειγμα σε φορείς ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή έργων εξοικονόμησης ενέργειας, κλπ.  Επίσης, με την εμπειρία, μας συχνά βρίσκουμε συμπληρωματικές ιδέες προκειμένου σε βάθος χρόνου να παραχθεί σταθερή και σημαντική κερδοφορία για όλους. Αναλαμβάνουμε να καλύψουμε την ζητούμενη χρηματοδότηση διώχνοντας το άγχος από τους συνεργάτες μας, εξασφαλίζοντας έτσι την εκτέλεση του έργου.  

  - Έχετε μια συγκεκριμένη δεξαμενή κεφαλαίων με την οποία κάνατε την είσοδο στην ελληνική αγορά; Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν χρηματοδοτικά στο εγχείρημα; Σε ποιές κατηγορίες επενδυτών απευθύνεστε;

  Το αρχικό μας κεφάλαιο είναι €30 εκατ. Με βάση την ισχυρή ζήτηση για επενδύσεις στον κλάδο, η NEC προσδοκά να διπλασιάσει το υπό διαχείριση κεφάλαιο μέσα στους επόμενους μήνες. Οπότε, συνυπολογιζόμενου και του τραπεζικού δανεισμού, το σύνολο των χρηματοδοτημένων έργων δύναται να ανέλθει έως τα €300 εκατ. Από τις έως τώρα ενδείξεις είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας.
   

  NEP

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ