Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 07:41

  Το ΣτΕ θα κρίνει το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

  Onex: Συμβολικού χαρακτήρα η προσφορά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Αιτήσεις ακύρωσης τόσο του διαγωνισμού της ειδικής διαχείρισης της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) όσο και της ΕΤΑΔ για το ακίνητο που βρίσκεται στον χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπέβαλλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Δήμος Χαϊδαρίου.

  "Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν είναι αντίθετος στην πώληση και την αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η κύρια ένστασή μας έγκειται στην πώληση της Προβλήτας 4 που περιλαμβάνεται στο ακίνητο της ΕΤΑΔ και η οποία δεν είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των Ναυπηγείων, αλλά είναι απαραίτητη για την πρόσβαση των δημοτών μας και των πολιτών γενικά, στη θάλασσα”, δήλωσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες. 

  Για τον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ, ήδη από τον πρώτο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος, η δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου είχε ενημερώσει τον ειδικό διαχειριστή με εξώδικη δήλωση πως στα πωλούμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 131.592 τμ, που ανήκουν στο Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο. "Δεν υπήρξε καμία απάντηση, ούτε καν προφορική, από τον ειδικό διαχειριστή”, σημείωσε ο κ. Ντηνιακός.

  Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου τόνισε πως η παραχώρηση της προβλήτας 4 και η ανάπλασή της αποτελεί μεταξύ άλλων μια  κίνηση εξισορρόπησης ανάμεσα στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της Δυτικής Αθήνας και τα Βόρεια και Νότια Προάστια και τόνισε την ανάγκη ώστε να βρεθεί μια λύση για να προχωρήσει η επένδυση στα Ναυπηγεία.

  Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος του Δήμου Χαϊδαρίου οι αιτήσεις ακύρωσης που υποβλήθηκαν στο ΣτΕ ειδικά για τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ στηρίζονται στο ότι εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών σε αιγιαλό και παραλία δεν μπορούν να συσταθούν, καθώς αυτά ανήκουν στο Δημόσιο ως περιβαλλοντικά αγαθά για την χρήση των πολιτών.

  "Η δημοπράτηση και πώληση της προβλήτας 4 dεν είναι νόμιμη, καθώς αυτή δεν υπάγεται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά έχει τον χαρακτήρα του κοινόχρηστού”, δήλωσε ο κ. Κοντιάδης προσθέτοντας πως πέρα από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του άρθρου 5 του Συντάγματος υπάρχουν και ζητήματα κρατικής ενίσχυσης της ΕΤΑΔ, καθώς ο " πλειοδότης ευνοείται σε βάρος της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος”.

  Ο κ. Κοντιάδης στάθηκε και αυτός στην ανάγκη συνεννόησης με τα εμπλεκόμενα μέρη. "Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ διαφορετικά αν η ΕΤΑΔ και ο ειδικός διαχειριστής είχαν λάβει υπόψη τους τα εξώδικα που ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε στείλει από τον περασμένο Φεβρουάριο”, είπε σημειώνοντας στη συνέχεια ότι "για εμάς τους δικηγόρους είναι καλύτερο να βρίσκονται λύσεις εκτός δικαστηρίων μέσω συμβιβασμών, αλλά αυτό δεν περνά πάντα από το χέρι μας”.

  Το ζήτημα της προβλήτας 4

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr o Δήμος Χαϊδαρίου εκτιμά ότι η πώληση της προβλήτας δεν είναι νόμιμη καθώς αυτή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

  Στο εξώδικο που είχε στείλει στην ΕΤΑΔ ο Δήμος Χαϊδαρίου ανέφερε ότι η προβλήτα 4 δημιουργήθηκε από τη βίαιη μεταβολή της ακτογραμμής με τη σταδιακή ρίψη στη θάλασσα τόνων από μπάζα και σκυρόδεμα από το 1965 μέχρι το 1979 και όχι από τη φυσική επέκταση της στεριάς προς τη θάλασσα.

  O Δήμος Χαϊδαρίου υποστηρίζει ότι η προβλήτα αυτή δεν είναι απαραίτητη για τα Ναυπηγεία, καθώς ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία τους. Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 2002, όπου εκμισθώθηκε σε εταιρεία logistics για την τοποθέτηση containers, ενώ τον Απρίλιο του 2016 δημιουργήθηκε στην επίμαχη προβλήτα 4 κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο και θα πρέπει να μεταφερθεί πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στο νέο ιδιοκτήτη.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη

  Εμπόδια στη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – Διεκδικεί εκτάσεις ο Δ. Χαϊδαρίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ