Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 19:15

  Γ. Συριανός: Η συμβολή του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου στην ελληνική οικονομία

  Γ. Συριανός: Η συμβολή του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου στην ελληνική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη συμβολή του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου στην ελληνική οικονομία, αλλά και στον τρόπο που μπορεί να γίνει το "άλμα", μετά από μία μακροχρόνια οικονομική αλλά και μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση αναφέρθηκε ο Γιώργος Συριανός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (Σ.Τ.Ε.Α.Τ.) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την περασμένη Πέμπτη στο επετειακό συνέδριο του ΣΕΓΜ με τίτλο "Ο μελετητικός – συμβουλευτικός κλάδος καταλύτης ανάπτυξης".
   
  Αναφερόμενος στους δύο παραπάνω κλάδους, ο κ. Συριανός ανέφερε ότι "στις δεκαετίες που πέρασαν με την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή μεγάλων και εξειδικευμένων τεχνικών έργων στη χώρα μας από τις ελληνικές μελετητικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, αναπτύχθηκε υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία που συνιστά ουσιαστικό εθνικό πλούτο κάτι που η αξιοποίηση μέσα και έξω από τη χώρα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο.

  Συγχρόνως η αντίστοιχη διαδικασία εκπόνησης μελετών και κατασκευής έργων στο εξωτερικό, διεύρυνε περαιτέρω την τεχνική γνώση και δυνατότητα με σημαντική ωφέλεια της ελληνικής οικονομίας, όταν μάλιστα από τα σημαντικότερα έργα που ανέλαβαν τεχνικές εταιρείες στο εξωτερικό άνω του 50% της αξίας πληρωμών τους κατέληξαν ως εισροές στην ελληνική οικονομία με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ, ειδικά σε περίοδο κρίσης". 

  Για την ανάκαμψη του κλάδου των μελετητικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων ο κ. Συριανός έθεσε δύο βασικά ζητήματα: το θέμα των Προτάσεων Καινοτομίας (η ψήφιση του νομοσχεδίου τονίστηκε ότι πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα) και η αξιοποίηση των 95 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης.
   
  Σύμφωνα με τον ίδιο "οι προτάσεις καινοτομίας με πρωτοβουλία του Ιδιωτικού Τομέα - οι οποίες εφαρμόζονται ήδη σε χώρες της ΕΕ – έρχονται να συμβάλλουν στην ταχύτερη και οικονομικότερη υλοποίηση του Σχεδιασμού τεχνικών έργων. Ουσιαστικά ιδιωτικοί φορείς μπορούν να διαμορφώσουν και να υποβάλουν πρόταση για ένα έργο για το οποίο δεν υπάρχει εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία – στη μέχρι σήμερα διαδικασία βάσει νόμου την πρωτοβουλία έχει πάντα το Δημόσιο. Οι προτάσεις καινοτομίας είναι η απάντηση στην επιτακτική ανάγκη για ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την απορρόφηση πόρων με ταχύτερους ρυθμούς και πιο ευέλικτες διαδικασίες – απαγκιστρωμένες από αγκυλώσεις και γραφειοκρατία".

  Όπως είπε ο κ. Συριανός τα έργα παραχώρησης αυτή τη στιγμή χρειάζονται 7 – 8 χρόνια για να βγει ανάδοχος, ενώ οι συνθήκες επιβάλουν μεγάλη επιτάχυνση. Οι Προτάσεις Καινοτομίας μεταξύ άλλων μειώνουν τη διαδικασία σε 1 με 1,5 χρόνο".
   
  Ο κ. Συριανός κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι συνέργειες μελετητικών και κατασκευαστικών εταιρειών:

  - αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος μελέτης, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων

  - εφαρμογή των θετικών θεσμικών ρυθμίσεων του Ν4412/2016 και κατάλληλη προσαρμογή όπου απαιτείται. Άμεση στο μεσοδιάστημα αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της αναθεώρησης, για την οποία πρέπει να προωθηθούν ρυθμίσεις τάχιστα και μέχρι την λειτουργία του ΕΣΤΠΤΕ

  - Ενέργειες προς ανταπόκριση των θεσμικών ρυθμίσεων στις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες στο χώρο μελέτης και παραγωγής δημοσίων έργων, χωρίς ημίμετρα ή εμβαλωματικές λύσεις.

  - Άμεση προώθηση της θεσμοθέτησης των Προτάσεων Καινοτομίας - Πρότυπων Προτάσεων για την ουσιαστική αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων με ταχείες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις, συρρίκνωση του χρόνου πρότασης, απόφασης υλοποίησης του έργου, επιλογής αναδόχου, υπογραφής της σύμβασης. 

  - Ενεργοποίηση μέσω της μελέτης και εκτέλεσης έργων εκτός κρατικού σχεδιασμού για της διαδικασίας καινοτομίας Μελετητών - Κατασκευαστών και δυνάμεων ανεξαρτήτων του Δημοσίου και των Φορέων του, με αποφασιστική συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια και μειωμένα κεφάλαια, με πολύ λιγότερες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις σε περίοδο που απαιτεί μεγάλες επιταχύνσεις.

  Ειδικότερα αναδείχθηκε ότι μετά από την εξαιρετικά μεγάλη οικονομική και υγειονομική κρίση, απαιτείται η διεκδίκηση από την ΕΕ της διάθεσης σοβαρού ποσοστού για χρηματοδότηση έργων από τα ποσά που εισπράττονται σε διαγωνισμούς μεγάλων παραχωρήσεων.

  Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις όπου να αναδειχθεί ότι η χρήση αυτής της χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά σημαντική για περιβαλλοντικού χαρακτήρα μάλιστα έργα, όπως εντός της Αττικής που δοκιμάζεται από την μεγάλη κυκλοφορία και τα ρυπογόνα αέρια.
   
  Σύμφωνα με τον κ. Συριανό "η ενεργοποίηση των μελετητών και κατασκευαστών, ενισχύει αποφασιστικά την απολύτως αναγκαία σήμερα ισχυρή αναπτυξιακή προσπάθεια. Επίσης η ανταπόκριση σε κινήσεις, ενέργειες και ρυθμίσεις, απαραίτητες μετά τις αλλεπάλληλες και σοβαρές κρίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας". 
   
  Όπως είπε "άμεση και κύρια προϋπόθεση για την επίτευξη των εθνικού επιπέδου αναπτυξιακών στόχων όσο αφορά των τομέα των μελετητών και κατασκευαστών είναι το να έχουν ουσιαστική και στενή συνεργασία την περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη χρονική στιγμή για να συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην ανάκαμψη τη οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας". 
   
  "Με τα σημερινά δεδομένα, την ύπαρξη και διεύρυνση ζωτικού χώρου και την ικανοποίηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων με περαιτέρω δράσεις της Πολιτείας και των Μελετητών - Κατασκευαστών, η καλή συνεργασία όλων διασφαλίζει περαιτέρω αποφασιστικά την οικονομική ανάκαμψη και την ισχυρή ανάπτυξη", ανέφερε χαρακτηριστικά.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ