Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 08:02

  Ρεκόρ κερδών για τις εταιρείες πληροφορικής

  DD Synergy: Σημαντική αύξηση πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Υψηλή διψήφια αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας ανακοίνωσαν οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής και λογισμικού το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τις διοικήσεις τους μάλιστα να εμφανίζονται αισιόδοξες όχι μόνο για το υπόλοιπο της χρονιάς, αλλά και για τα επόμενα έτη.

  Ο εσπευσμένος λόγω της πανδημίας "ψηφιακός μετασχηματισμός” των εγχώριων επιχειρήσεων ξεκίνησε μια νέα εποχή ανάπτυξης για τον κλάδο της πληροφορικής, ενώ η συνέχεια αναμένεται από τις ψηφιακές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Η "Κοινωνία της Πληροφορίας” (ΚτΠ), ως φορέας υλοποίησης των ψηφιακών έργων του Δημοσίου, προετοιμάζει περισσότερα από 40 ψηφιακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα προετοιμάζονται και διαγωνισμοί "μαμούθ” για τον κλάδο,  όπως αυτός της ψηφιοποίησης των αρχείων Υποθηκοφυλακείων της χώρας, προϋπολογισμού άνω των 240 εκατ. ευρώ.

  Αύξηση κύκλου εργασιών αναμένεται και από τον ιδιωτικό τομέα από τα δάνεια αλλά και από τις απευθείας επιδοτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δοθούν επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Η εικόνα του εξαμήνου και οι προοπτικές

  Τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων δείχνουν μια ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά πληροφορικής. Η UniSystems του ομίλου Quest κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+22,1%), και υπερδιπλασίασε την προ φόρων κερδοφορία (+135,2%).

  Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η χρονιά θα κλείσει με διψήφια αύξηση εσόδων, προερχόμενη κυρίως από τη συνέχιση της ζήτησης για τις υπηρεσίες της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων MyData λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάπτυξη των εταιρειών επιχειρηματικού λογισμικού.

  Η Epsilon Net κατέγραψε αύξηση 111,1% στον κύκλο εργασιών o οποίος ανήλθε σε 17,8 εκατ., ενώ αύξηση 330% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων. H διοίκηση του ομίλου "έχει προετοιμάσει σε στρατηγικό επίπεδο συνεργασίες τόσο με χρηματοοικονομικούς φορείς όσο και με πολυεθνικούς παρόχους τεχνολογίας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της επιχειρηματικής ευκαιρίας που δημιουργούν οι παγκοσμίως νέες συνθήκες”.

  Έντονα ανοδικά κινήθηκε και η Entersoft με τα έσοδα σε επίπεδο ομίλου να ανέρχονται το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 12,58 εκατ. ευρώ έναντι 8,03 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 57%.

  Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό από αυτό των εσόδων και ανήλθαν σε 4,16 εκατ. ευρώ, έναντι 2,62 εκ Ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 59%.

  Με ρευστά διαθέσιμα περίπου 7,92 εκατ. ευρώ η Entersoft ετοιμάζεται για νέες εξαγορές, έχοντας τη δυνατότητα επενδύσεων της τάξης των 13-15 εκατ. ευρώ το ερχόμενο διάστημα.

  Αυξημένα μεγέθη αναμένεται για το 2021 και η Space Hellas με βάση τα ψηφιακά έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση, αλλά και τις προσφορές που βρίσκονται σε αξιολόγηση.

  Το εξάμηνο έκλεισε για την εισηγμένη με αύξηση 9,74% στον κύκλο εργασιών ο οποίος ανήλθε σε € 36,3 εκατ. ευρώ, έναντι € 33,04 εκατ. ευρώ το 2020.  Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 8,24 εκατ. ευρώ από 7,08 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ το EBITDA έκλεισε σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ.

  Άνοδο πωλήσεων κατά 17% και διπλασιασμό της κερδοφορίας παρουσίασε και η Profile Software. Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 8,04 εκατ. ευρώ έναντι 6,84 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, λόγω της ανάληψης νέων έργων καθώς και της εξαγοράς της Centevo, στη Σκανδιναβία.

  Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 173% σε 1,17 εκατ. ευρώ από 428.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διπλασιαστήκαν σε 751.000 ευρώ από 383.000 ευρώ. 

  Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η Performance Technologies, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. 

  Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 46,8%, ανερχόμενος στο ποσό των 19,25 εκατ. ευρώ έναντι 13,12 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

  Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 2,35 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 37,8% και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,10 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46,1%. Η εταιρεία ετοιμάζεται να αντλήσει ποσό έως 5 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

  kostaskets@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ