Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 21:15

  Τα επόμενα βήματα μέχρι την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank

  Τα επόμενα βήματα για την εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, το οποίο έλαβε τις εμπιστευτικές επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές, σε μη δεσμευτική βάση, στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η φάση αυτή περιελάμβανε και την πρόσκληση προς επενδυτές για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

  Κατά τη διαδικασία του due diligence κατατέθηκαν μέχρι χθες το βράδυ έξι μη δεσμευτικές προσφορές από "επενδυτές εγνωσμένου κύρους, γεγονός που αποτελεί επιβεβαίωση της στήριξης στο επιχειρηματικό σχέδιο της Attica Bank και την υλοποίησή του από τη διοίκησή της”, αναφέρει η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της Attica Bank προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η Τράπεζα, με την υποστήριξη των συμβούλων της, θα προβεί σε περαιτέρω έλεγχο, διευκρίνιση και αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών και των επιμέρους στοιχείων τους προκειμένου να σχεδιαστεί η επικείμενη αύξηση του μετοχικούς της κεφαλαίου που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

  Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε την αναστολή της ημερομηνίας εισαγωγής των τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που είχε προγραμματιστεί για αύριο, ύστερα από το reverse split (60 προς 1), καθώς εκκρεμεί η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου. Η νέα ημερομηνία εισαωγής των τίτλων θα καθοριστεί από το ΔΣ της τράπεζας, σε συνδυασμό με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες και τους αντίστοιχους χρόνους που απαιτούνται, τα χρονικά περιθώρια των κινήσεων μέχρι την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank είναι ασφικτικά, εφόσον πρόκειται όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

  Κατ’ αρχήν απαιτούνται 15 ημέρες διαπραγμάτευσης των warrants με τον νέο αριθμό μετοχών, ύστερα από το reverse spilt πρωτού μετατραπούν τα αδιάθετα δικαιώματα σε μετοχές υπέρ του ΤΧΣ. Στη συνέχεια θα πρέπει να έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο με τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από όπου θα προκύψει ο νέος στρατηγικός επενδυτής. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η ΑΜΚ, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσει τη διαδικασία των Πειραιώς και Alpha Bank, δηλαδή με βιβλίο προσφορών, ενώ σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των υφιστάμενων μετόχων, για αυτά θα ακολουθηθεί μια διαδικασία, η οποία δεν είναι χρονοβόρα και που απαιτεί την προηγούμενη ανταλλαγή δεσμευτικών επιστολών με τους βασικούς μετόχους. Για παράδειγμα, μπορεί να διατηρηθεί το δικαίωμα του παλαιού μετόχου με την έννοια της πρωτεραιότητας για συμμετοχή στην ΑΜΚ μέχρι το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο σήμερα.

  Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να εξελίσσεται στα μέσα Οκτωβρίου με την ΑΜΚ και την ιδιωτικοποίηση να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, αντί 30 Σεπτεμβρίου που ήταν ο αρχικός στόχος που είχε δώσει η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προήλθε κυρίως από την έκδοση της σχετικής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την ενεργοποίηση των διαδικασιών περί αναβαλλόμενης φορολογίας.

  Πρόκειται για κρίσιμες λεπτομέρειες, οι οποίες θα ακολουθήσουν την πρώτη φάση της προσπαρασκευαστικής διαδικασίας που μόλις ολοκληρώθηκε για τους σκοπούς της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, με τη συνδρομή των συμβούλων της, "AXIA Ventures Group Ltd" και "EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ." και των νομικών γραφείων Orrick Herrington & Sutcliffe LLP (αλλοδαπό δίκαιο) και Ποταμίτης – Βεκρής (Ελληνικό Δίκαιο).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ