Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 07:48

  Plan b από Μπάρμπα Στάθη για την αντιμετώπιση του κόστους

  Plan b από Μπάρμπα Στάθη για την αντιμετώπιση του κόστους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους υλοποιεί ο Μπάρμπα Στάθης.

  Στο πλαίσιο αυτό από το καλοκαίρι λειτουργεί η νέα ρομποτική αποθήκη δυναμικότητας 10.500 παλετοθέσεων μέσω της οποίας, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο Capital.gr, η βιομηχανία έχει καταφέρει να περιορίσει το κόστος ανά κιλοβατώρα/ημέρα/τόνο στο 1/3 από ό,τι ήταν πριν.

  Εξοικονόμηση έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και από τις ετήσιες συμφωνίες που σύναψε η εταιρεία τη φετινή χρονιά με 3pl (third-party logistics) ενώ μέρος της αύξησης του κόστους έχει περάσει μέσω ανατιμήσεων, λελογισμένων όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, και στην τιμή των προϊόντων. 

  Την ίδια στιγμή μέσω του τριετούς επενδυτικού προγράμματος, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών υποδομών της εταιρείας, δηλαδή για νέες γραμμές παραγωγής κατεψυγμένων λαχανικών, συσκευαστικές μηχανές, πλήρως αυτοματοποιημένους ψυκτικούς θαλάμους και συλλεκτικές μηχανές, αναμένει ότι θα πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60% περίπου και αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητα κατά 40%.

  Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς σε επίπεδο ομίλου, εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 4%, με τη διοίκηση της να εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με το 2020 και το EBITDA θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 2020, με δεδομένο ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε ανάπτυξη άνω του 10%. 

  Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία- EBITDA σε 26,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 4% σε πωλήσεις και 8% σε EBITDA σε σχέση με το 2019.

  Η αύξηση των πωλήσεων για την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης ήταν της τάξης του 6,7% και για την εταιρεία Ελληνική Ζύμη 0,3% (λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής στις πωλήσεις από κανάλια που επηρεάστηκαν σημαντικά από τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid-19 (HORECA). Σε επίπεδο EBITDA τα αποτελέσματα ήταν βελτιωμένα κατά +19,3% για την Μπάρμπα Στάθης ενώ υπήρξε υποχώρηση -1,5% για την Ελληνική Ζύμη.

  Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού του δανεισμού τον Ιούλιο υπέγραψε νέο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) 99,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τις υφιστάμενες τράπεζες και θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου ΚΟΔ και, κατά το υπερβάλλον ποσό περίπου 50 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της VIVARTIA, μέσω χορήγησης δανείου από τη Μπαρμπά Στάθης προς τη VIVARTIA, προκειμένου η τελευταία να προβεί σε ισόποση προεξόφληση του υφιστάμενου ΚΟΔ της.

  Επίσης ο όμιλος έχει συμφωνήσει με τις Τράπεζες την ανανέωση και των υπόλοιπων διμερών δανειακών συμβάσεων με χαμηλότερο επιτόκιο και επέκταση της χρονικής διάρκειας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ