Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 07:59

  Έρχεται το δεύτερο ναυτιλιακό ομόλογο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Έρχεται το δεύτερο ναυτιλιακό ομόλογο στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δεύτερη έκδοση ομολόγου του ελληνικού εφοπλισμού μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λίγους μήνες μετά την επιτυχημένη προσπάθεια της Costamare.

  Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί το σχετικό ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία σε αυτήν τη φάση το επεξεργάζεται.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Οκτώβριο πιθανότατα θα "τρέξει" η έκδοση, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ της ναυτιλιακής της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

  Ο ενδιαφερόμενος εφοπλιστής φέρεται να είναι ισχυρός "παίκτης" με παρουσία στο αμερικανικό χρηματιστήριο και μεγάλο στόλο, ο οποίος δεν έχει ανάγκες ρευστότητας, αλλά θέλει να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά projects και να διευρύνει την παρουσία του ελληνικού εφοπλισμού στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

  Σημειώνεται ότι τα τελευταία 20 περίπου χρόνια γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης του ελληνικού εφοπλισμού στο χρηματιστήριο, χωρίς, όμως, αντίκρισμα, καθώς οι περισσότεροι πλοιοκτήτες δραστηριοποιούνται στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

  Ωστόσο, όπως λένε ναυτιλιακοί αναλυτές, η συγκυρία για τη σύσφιξη των σχέσεων ναυτιλίας και κεφαλαιαγοράς είναι ιδανική και είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις. Ήδη μία ακόμη εταιρεία βολιδοσκοπεί την αγορά, χωρίς να έχει καταθέσει επίσημο αίτημα μέχρι τώρα.

  Αρωγός το ελληνικό χρηματιστήριο

  "Η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της πράσινης μετάβασης, η οποία θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη τη σημασία της ναυτιλίας για την εθνική οικονομία, το χρηματιστήριο, μέσω των δικών του πηγών χρηματοδότησης, επιδιώκει να αποτελέσει αρωγός σε αυτό το εγχείρημα" επισημαίνουν αρμόδιες χρηματιστηριακές πηγές.

  "Το βήμα της Costamare άνοιξε έναν εναλλακτικό, στην τραπεζική χρηματοδότηση, δρόμο σε Έλληνες πλοιοκτήτες με σημαντικό ιστορικό και αξιοπιστία, για την εξεύρεση των απαιτούμενων επενδυτικών κεφαλαίων" προσθέτουν.

  Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση ύψους 100 εκατ. ευρώ, είχε υπερκαλυφθεί κατά 6,7 φορές, με τη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών - μεγάλη πλειοψηφία ήταν retail επενδυτές - ενώ το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 2,7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ