Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Σεπ-2021 08:24

  Τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

  Τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, σειρά παίρνει η δεύτερη μεγάλη ενεργειακή πώληση αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ως γνωστόν έχει παγώσει ενόψει της εκδίκασης της εκκρεμούς υπόθεσης με τα ELFE.

  Η συνεκδίκαση των δύο εφέσεων που έχουν κάνει τόσο η ΔΕΠΑ όσο και τα ELFE κατά της  πρωτόδικης απόφασης αναμένεται για μεθαύριο Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.

  Η δικαστική έκβαση της υπόθεσης θα είναι καθοριστική για την τύχη της αποκρατικοποίησης και ήδη από πλευράς πωλητών εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια.

  Άλλωστε μπορεί η εκδίκαση της απόφασης να είναι χρονικά κοντά, ωστόσο η έκδοση της απόφασης ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετούς μήνες.

  Ως γνωστόν η υπόθεση αφορά στην αμφισβήτηση που έχει εγείρει η ELFE για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που κατανάλωνε.

  Συγκεκριμένα τα ELFE υποστηρίζουν ότι την περίοδο 2010 – 2015 αγόραζαν αέριο το οποίο τιμολογείτο κακώς με ρήτρα υπολογισμού βασισμένη στο πετρέλαιο.

  Η πρωτόδικη απόφαση έχει δικαιώσει την ELFE επιδικάζοντας 61 εκατ. ευρώ ωστόσο τόσο η ΔΕΠΑ όσο και τα Λιπάσματα έχουν προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης.

  Η υπόθεση κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη με δεδομένο ότι σε περίπτωση, που δικαιωθεί εκ νέου η ELFE τότε ανοίγει ο δρόμος για δικαστικές διεκδικήσεις και άλλων πελατών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενδεχόμενες νέες υποχρεώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που μπορούν να ανακύψουν για τη ΔΕΠΑ, ναρκοθετώντας την διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

  Τα σενάρια

  Ενόψει των δικαστικών εξελίξεων πάντως εξετάζονται από τους πωλητές (ΤΑΙΠΕΔ, Δημόσιο) διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την έκβαση της αποκρατικοποίησης.

  Το πρώτο σενάριο θέλει, ενόψει της νέας καθυστέρησης να ξεκινήσει η διάθεση μέσω Χρηματιστηρίου Αθηνών ενός μικρού μετοχικού πακέτου της ΔΕΠΑ, με προοπτική να  ακολουθήσει στη συνέχεια δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο placement.

  Το δεύτερο σενάριο θέλει να παγώνει η αποκρατικοποίηση του ομίλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας και να προχωρά η πώληση της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, για την οποία υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από όλους τους παίκτες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

  Το τρίτο σενάριο αφορά στη συνέχιση του τρέχοντος διαγωνισμού, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τυχόν υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τη δικαστική εκκρεμότητα.

  Τέλος το τέταρτο σενάριο θέλει την αποκρατικοποίηση να παραμένει στον πάγο, έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για την υπόθεση με τα ELFE.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ