Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 07:54

  "Χιονοστιβάδα" ψηφιακών έργων: Έρχονται 40 διαγωνισμοί ύψους 500 εκατ. ευρώ εντός του 2021

  Οι τράπεζες συνδέθηκαν με Taxis-Εργάνη-Αστυνομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Στην προκήρυξη 40 νέων ψηφιακών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) υλοποιώντας τον σχεδιασμό της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  "Πρόκειται για μια χιονοστιβάδα έργων”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλάισιο της 85ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι έπεται και συνέχεια. 

  "Εκτός από τα 40 αυτά έργα η Κοινωνία της Πληροφορίας θα υλοποιήσει και τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία αθροίζουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Ποσό υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα”, δήλωσε ο κ. Ασθενίδης. 

  Για τον ίδιο το ζητούμενο είναι πλέον τόσο η ΚτΠ όσο και οι εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας να κινητοποιήσουν όλους τους πόρους, που θα απαιτηθούν, ώστε να παραδοθούν αυτά τα έργα στον χρόνο που ζητείται και με την ποιότητα που απαιτείται. 

  Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας 

  Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών τόνισε κατά την παρέμβασή του και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα διοχετευτούν συνολικά 6 δισ. ευρώ σε έργα πληροφορικής και άλλες ψηφιακές δράσεις.  

  "Είναι τεράστια ανάγκη να κινηθούμε πολύ γρήγορα, ώστε να πετύχουμε τους στόχους εντός των πολύ σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί”, σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι "αυτό το τεράστιο έργο θα επιτευχθεί”. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των έργων όπως η αξιοποίηση των "συμφωνιών-πλαίσιο”, οι οποίες όπως είπε πρόκειται να αυξηθούν. 

  Μάλιστα, προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της ΚτΠ, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς και στον τρόπο πληρωμής των έργων, που δημοπρατούνται, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα.

  Οι προκλήσεις της αγοράς 

  Η γρήγορη υλοποίηση των έργων αποτελεί μια πρόκληση και για τις εταιρείες, όπως δήλωσαν τα στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στη συζήτηση εκπροσωπώντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνίων (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Microsoft, Cisco, Space Hellas Intrasoft και Byte). 

  Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚτΠ αναφέρθηκαν στην ανάγκη βελτίωσης του χρόνου αποπληρωμής των έργων, της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών αλλά και την μεγάλη έλλειψη που υπάρχουν σε εξιδεικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. 

  kostaskets@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ