Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 08:00

  Στις συμπληγάδες η GAP του Μαρινόπουλου

  Στις συμπληγάδες η GAP του Μαρινόπουλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, το πρώτο πλοίο που κατάφερε να περάσει τις συμπληγάδες πέτρες -επρόκειτο για δύο βράχους που ενώνονταν και αποχωρίζονταν κάνοντας ανθρωπίνως αδύνατο τη διέλευση των πλοίων- ήταν η Αργώ και αυτό το κατάφερε με τη βοήθεια της θεάς Ήρας. 

  Στην περίπτωση της εταιρείας Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, που αναπτύσσει στην Ελλάδα τα διεθνή σήματα ένδυσης GAP και Banana Republic, η βοήθεια για να περάσει τις Συμπληγάδες αναζητείται στην έφεση που έχει ασκήσει η εταιρεία στην απόφαση υπ’ αρ. 44/2021 του Πρωτοδικείου Αθηνών που απέρριψε το σχέδιο εξυγίανσής της. 

  Η Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κατέθεσε την αίτηση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 99 επί του Ν 3388/2007) η οποία έφερε τη σύμφωνη γνώμη του 79,05% των πιστωτών της στο οποίο περιλαμβάνεται το 100% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων στο Πρωτοδικείο στις 13 Αυγούστου του 2020.

  Η αίτηση η οποία προέβλεπε την είσοδο νέου επενδυτή και συγκεκριμένα της Yamaran Ενδυμάτων -ιδρύθηκε στις 23 Ιουνίου του 2020 και μέτοχοι της είναι οι Στέφανος Μαρινόπουλος του Ιωάννη και Ειρήνη-Ζαφειρία Μαρινοπούλου σύζυγος του Στέφανου Μαρινόπουλου- συζητήθηκε στις 4 Νοεμβρίου, κρίθηκε και αποφασίσθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2020 και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στις 5 Ιουλίου του 2021. Κατά του σχεδίου εξυγίανσης είχαν ταχθεί το Ελληνικό Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ και υπέρ η Alpha Bank. 

  Από το έγγραφο της απόφασης του Πρωτοδικείου που είναι αναρτημένο στο ΓΕΜΗ προκύπτει πως η εταιρεία αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας, βρίσκεται σε κατάσταση επαπειλούμενης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της προς τρίτους χωρίς να έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης των πληρωμών της.

  Επιπροσθέτως τα ιδία κεφάλαια της εμφανίζονται σταθερά αρνητικά τα τελευταία έτη, οι ζημιές της διευρύνονται ενώ από το 2016 και έπειτα δεν εξυπηρετεί το ομολογιακό δάνειο που έχει λάβει καθώς καταβάλει μόνο τόκους.

  Όσον αφορά στο προς εξυπηρέτηση συνολικό χρέος της, αυτό, τον Μάιο του 2020 διαμορφωνόταν στα 22,788 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό, ήτοι τα 16,638 εκατ. ευρώ, να αφορούν το ομολογιακό δάνειο που είχε λάβει η εταιρεία από την Alpha Bank.

  Στο Ελληνικό Δημόσιο και στον e-ΕΦΚΑ η εταιρεία με βάση τα στοιχεία του Μαΐου του 2020 όφειλε συνολικά 802.183 ευρώ, σε ΟΤΑ 1.351 ευρώ, σε ανέγγυους πιστωτές 5.346.525 ευρώ, εκ των οποίων τα 3,606 εκατ. ευρώ αφορούσαν οφειλές προς τις εταιρείες Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ, ΦΑΜΑΡ, και Αφοί Μαρινόπουλοι, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο όμιλο με την αιτούσα, αναφέρεται στην απόφαση του Πρωτοδικείου.

  Το υπαρκτό των εν λόγω χρεών, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς τα χρέη αυτά δεν έχουν δημιουργηθεί προς εταιρείες που σχετίζονται με την εμπορική δραστηριότητα της αιτούσας και δεν γίνεται μνεία για την προέλευσή τους. 

  Ενστάσεις έχει το Πρωτοδικείο κατά πόσο το σχέδιο εξυγίανσης είναι υλοποιήσιμο. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο ισχυρισμός της αιτούσας ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά το πρώτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου συγκριτικά με το 2018 κατά 18,2% διότι θα αποκομίσει κέρδη από το κατάστημα της στο Smart Park δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την προβλεπόμενη αύξηση κατά 2,024 εκατ ευρώ.

  Περαιτέρω, στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφέρεται, ότι παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας έχει συμφωνηθεί για κάθε έτος του 15ετούς επιχειρηματικού σχεδίου να διανέμεται στους μετόχους μέρισμα, αναφερόμενο στο 25% των διαθέσιμων ταμειακών ροών μετά από πληρωμές κεφαλαίων και τόκων και προ πληρωμής φόρου εισοδήματος.  

  Ειδική μνεία γίνεται και για το μισθολογικό κόστος το οποίο είναι χαμηλό δεδομένου ότι οι μισοί από τους περίπου 120 πωλητές της λαμβάνουν μικτές μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 350 έως 550 ευρώ.

  Αναφορικά με την έκδοση νέου κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 16,9 εκατ. ευρώ εξοφλητέου σε 14 ετήσιες δόσεις με δύο έτη περιόδου χάριτος -η Alpha Bank ανέλαβε την υποχρεώση να καλύψει τις νέες ομολογίες δηλαδή να καταστεί εκ νέου ομολογιούχος δανείστρια- η εν λόγω συμφωνία, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Πρωτοδικείου "είναι ιδιατέρως επαχθής για την αιτούσα, δεδομένου ότι δεν συνοδεύεται από την πρόβλεψη ελάφρυνσης -υπό τη μορφή διαγραφής- μέρους τους χρέους της προς την Alpha Bank.

  Αντιθέτως προβλέπεται, όπως σημειώνεται στην απόφαση, επιβάρυνση της αιτούσας με τόκους και συνοδεύεται με εκχώρηση λόγω ενεχύρασης δύο τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας. 

  Σημειώνεται πως στις 13 Αυγούστου του 2020 υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας και της Alpha Bank, έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ονομαστικής αξίας 16.796.600 ευρώ, και διάθεση του μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως.

  Η έκδοση του νέου κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου πραγματοποιήθηκε στις 18/9/2020. Όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων η έκδοση του νέου ομολογιακού δανείου δεν αποτελεί νέα χρηματοδότηση για την εταιρεία, πρόκειται για αναχρηματοδότηση από την Alpha Bank του υφιστάμενου δανεισμού, με καλύτερους όρους για την εταιρεία, και με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ