Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Σεπ-2021 08:15

  Το μεγάλο comeback του θεσμού των εκθέσεων

  Το μεγάλο comeback του θεσμού των εκθέσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης DEFEA – Defence Exhibition Athens και με αιχμή του δόρατος την 85η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το ιστορικό εκθεσιακό event της χώρας, ο κλάδος των εκθέσεων επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας. Πηγές του κλάδου της αγοράς των εκθέσεων, δηλώνουν στο Capital.gr ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, ώστε να ανακάμψουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Άλλωστε, ο εκθεσιακός κλάδος διαχρονικά προσφέρει την ευκαιρία να αναπτυχθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, φέρνοντας πιο κοντά αγοραστές και πωλητές. Υπογραμμίζεται ότι το μεγάλο comeback του εκθεσιακού κλάδου πραγματοποιείται με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, σε απολύτως ασφαλή υγειονομικά περιβάλλοντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσβαση στα εκθεσιακά events, βάσει του νέου πρωτοκόλλου, έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες από COVID.

   

   

  Στο πλαίσιο αυτό, ο δυναμικός κλάδος των εκθέσεων πατάει το κουμπί του restart και επιστρέφει με στόχο να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Άλλωστε, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκατασταθεί η ανάγκη για φυσική παρουσία για την προβολή δραστηριοτήτων και προϊόντων των επιχειρήσεων και πολύ περισσότερο για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εμπορικές εκθέσεις αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με επιχειρήσεις από άλλες περιοχές της χώρας και το εξωτερικό.

  Υπογραμμίζεται ότι, παρά την οικονομική κρίση, ο κλάδος των εκθέσεων συνεχίζει να συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας με σημαντικό κύκλο εργασιών που φτάνει τα 217 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2018). Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κλάδου φτάνει στα 71 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας στην απασχόληση της χώρας με 4,4 χιλιάδες ενεργές θέσεις εργασίας.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σε διεθνές επίπεδο η εκθεσιακή βιομηχανία συνεισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 493 εκατ. ευρώ. Επιπλέον οι δαπάνες επισκεπτών και εκθετών ενισχύουν τη συνεισφορά του κλάδου κατά 299 δισ. ευρώ τόσο για την αλυσίδα αξίας του εκθεσιακού κλάδου όσο και για τις τουριστικές δραστηριότητες. Καθώς η οικονομία συνέρχεται από το σοκ της πανδημίας και των επιπτώσεων που αυτή άφησε, οι εμπορικές εκθέσεις προσφέρουν ιδανικές πλατφόρμες για την ανοικοδόμηση της αλυσίδας προμήθειας, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες δικτύωσης και σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Αξίζει να τονιστεί ότι το 80% των πελατών των εκθέσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ