Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 07:52

  Τι οδήγησε την United Group στη συμφωνία για την εξαγορά της Wind

  Εξαγορά Wind από United Group
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Στην δημιουργία ενός ισχυρού παίκτη που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά με όχημα τις προσφορές και συνδυαστικά πακέτα quad-play (σταθερό, internet, κινητό και τηλεόραση), στοχεύει η United Group με την συγχώνευση των δραστηριοτήτων της Nova και της Wind, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η United Group στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το πρώτο εξάμηνο του 2021, με το που ολοκληρωθεί η εξαγορά της Wind το νέο σχήμα θα είναι το νούμερο δύο στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας και το νούμερο τρία στην αγορά κινητής με μικρή διαφορά από τη Vodafone. 

  Οι ευκαιρίες της αγοράς 

  Η διοίκηση της United Group εκτιμά ότι το νέο σχήμα θα μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να διεκδικήσει την δεύτερη θέση και στην αγορά κινητής διευρύνοντας το μερίδιο αγοράς της μέσω της πώλησης συμβολαίων κινητής στην πελατειακή βάση της Nova (cross-selling). 

  Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την κίνηση για την εξαγορά της Wind, η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι θα μπορεί να προσφέρει ελκυστικά πακέτα multi-play (σ.σ. συνδυασμένων υπηρεσιών) στην ελληνική αγορά, την οποία χαρακτηρίζει ως πολύ ελκυστική σε όρους αγοραστικής δύναμης. 

  Ακόμη, βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά κινητής η οποία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς με βάση την μέση χρήση δεδομένων ανά χρήστη  (AUPU), η οποία το 2020 διαμορφώθηκε μόλις στα 2,7 GΒ ανά μήνα, η Ελλάδα παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές στην Ευρώπη στην χρήση δεδομένων από το κινητό. 

  Ως ευκαιρία προβάλλεται ακόμη η πολύ χαμηλή διείσδυση των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home -FTTH) η οποία εκτιμάται μόλις στο 3-5% των συνδέσεων,  ενώ η διείσδυση των συνδέσεων VDSL φθάνει μόλις το 40% των ευρυζωνικών συνδέσεων. "Οι πάροχοι ακόμη αναζητούν το πως θα αξιοποιήσουν εμπορικά τις υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων που διαθέτουν (για παράδειγμα τις συνδέσεις 50 και 100 Mpbs έναντι των ADSL)”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίαση. 

  Ισχυρές συνέργειες 

  Η United Group βλέπει σημαντικές πιθανές συνέργειες στο σχήμα Wind-Nova που θα μπορούν να επιτρέψουν την πώληση συμβολαίων κινητής στους πελάτες της Nova, αλλά και να οδηγήσουν σε διεύρυνση της συνδρομητικής βάσης στη Pay TV, η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει και τα περιθώρια κέρδους. 

  Ακόμη βλέπει σημαντικά περιθώρια μείωσης του κόστους λειτουργίας της νέας εταιρείας λόγω των οικονομιών κλίμακας που θα δημιουργηθούν. Οι συνέργειες αυτές, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν πλήρως ένα με ενάμιση χρόνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν κατά περίπου 26 εκατ. ευρώ τη λειτουργική ετήσια κερδοφορία της Wind. 

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ