Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Αυγ-2021 07:48

  Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank - Τι αλλάζει για τους μετόχους

  Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Μετά τον καθορισμό της καθαρής φορολογικής απαίτησης υπέρ του Δημοσίου, ύψους 152 εκατ. ευρώ, η Attica Bank προχώρησε στη δημιουργία ισόποσου αποθεματικού προκειμένου να εισπράξει το αντίστοιχο ποσό. Σε αντάλλαγμα, εξέδωσε  992.512.679 δωρεάν (άνευ αντιπαροχής) παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση είχε εγκρίνει την ενίσχυση του ειδικού αποθεματικού κατά 85 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών. Τελικά, το συνολικό ειδικό αποθεματικό διαμορφώθηκε σε 152 εκατ. ευρώ. Αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρξει ισοσκελισμένος ισολογισμός αφού η Τράπεζα εισέπραξε από το Δημόσιο το ποσό που αντιστοιχεί στο 100% της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης κατά του Δημοσίου, δηλαδή 151.854.439,86 ευρώ. Με την ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας, το Δημόσιο ενισχύει την τράπεζα σε αντάλλαγμα να μετατραπεί η οφειλή αυτή σε απαίτηση υπέρ του Δημοσίου με την έκδοση αντίστοιχης αξίας δικαιωμάτων μετατρέψιμων σε μετοχές.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, οι τίτλοι αυτοί προσφέρονται μέσω του δικαιώματος εξαγοράς στους μετόχους της Τράπεζας. Μετά θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές ονομαστικές μετοχές της AtticaBank με αναλογία ενός τίτλου σε μία μετοχή.

  Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς των τίτλων κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή όσοι ήταν μέτοχοι στις 7 Ιουλίου, με τιμή εξαγοράς 0,1530 ευρώ ανά τίτλο. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς και να καταβάλουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό μεταξύ 31 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης, παρέχεται δικαίωμα προεγγραφής, στο ίδιο διάστημα, για την εξαγορά των αδιάθετων τίτλων από νέους μετόχους.

  Η Γενική Συνέλευση στις αρχές Ιουλίου έδωσε το πράσινο φως στην Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από 120 εκατ. έως 240 εκατ. ευρώ εντός του 2021, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Συνεπώς, μετά τον υπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας στα περίπου 152 εκατ. ευρώ, γύρω από αυτό το ποσό αναμένεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2021.

  Στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τη διοίκηση της Attica Bank, είναι η υποστήριξη της υλοποίησης του τριετούς Επιχειρηματικού Σχεδίου 2021-2023 που - μεταξύ των άλλων - προβλέπει και την αύξηση των δανειακών υπολοίπων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα την ταχεία αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

  Περαιτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση πρόσληψη συμβούλων για τα θέματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε συνεργασία με τους οποίους θα εξειδικευτούν οι όροι της αύξησης, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, ο τρόπος κάλυψης, το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου κά. Το θέμα αυτό θα εισαχθεί εκ νέου προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ