Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Αυγ-2021 07:32

  Νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τις ιχθυοκαλλιέργειες

  Νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τις ιχθυοκαλλιέργειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Νέο πακέτο δράσεων για τη στήριξη και την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και των αλιέων "τρέχει” από το ΕΣΠΑ.

  Η μεγαλύτερη, βάσει προϋπολογισμού, δράση που εντάσσεται στα μέτρα για τη δημόσια υγεία ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19, αφορά στην παροχή αντιστάθμισης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας. Είναι προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και προβλέπει οικονομική ενίσχυση έως 2 εκατ. ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης ή έως 900 ευρώ ανά τόνο σε σχέση με την ονομαστική δυναμικότητα και το προϊόν εκτροφής.

  Η δεύτερη δράση από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη του κλάδου αφορά επενδύσεις για τη μεταποίηση προϊόντων και είναι προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Τόσο ο αιτούμενος όσο και ο εγκεκριμένος και τελικά ολοκληρωμένος και πιστοποιημένος προϋπολογισμός των επενδυτικών προτάσεων πρέπει να είναι άνω των 20.000 ευρώ και να μην υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των Πράξεων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο – ημερομηνία εξόφλησης τελευταίου τιμολογίου δαπανών), ορίζεται η 30η Ιουνίου 2023, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

  Προϋπολογισμού 856.779 ευρώ είναι η δράση του ΕΣΠΑ που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD / LEADER Ν. Ηρακλείου. Αντίστοιχη δράση "τρέχει” για το Ρέθυμνο και είναι προϋπολογισμού 672.252,80 ευρώ.

  Δικαιούχοι είναι αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους, (με επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ) και μη αλιείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

  Μέσω της δράσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε εξοπλισμό ή επί του σκάφους που στοχεύουν στη μείωση της εκπομπής ρύπων ή αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των αλιευτικών σκαφών. Επενδύσεις για τη μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αλλά και επενδύσεις που αφορούν σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ίδρυση, εκσυγχρονισμός) στον τομέα του τουρισμού, της βιοτεχνίας, του εμπορίου, της εστίασης και των υπηρεσιών.

  Επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη

  Προϋπολογισμού 1.581.758,40 ευρώ είναι η δράση για επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών Δωδεκανήσου μέσω του ΤΑΠΤοΚ ΕΤΘΑ (Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER Αλιείας. Για τη την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών Νοτίου Ευβοίας και Σκύρου ο προϋπολογισμός είναι 1.725.440 ευρώ, στα 993.804 ευρώ φθάνει ο προϋπολογισμός αντίστοιχου προγράμματος στους Δήμους Θάσου, Νέστου και Παγγαίου και στα 2.612.500 ευρώ στον Δήμο Καβάλας. Οι δύο τελευταίες δράσεις θα ενεργοποιηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου.

  Τα κεφάλαια θα δοθούν για να στηριχθούν οικοτεχνικές/βιοτεχνικές μονάδες παρασκευής εδεσμάτων από αλιεύματα, όπως σπινιάλο από φούσκες, αλίπαστα, κλπ. Σε επαγγελματίες αλιείς για να προσφέρουν παράλληλα με τις αλιευτικές τους δραστηριότητες, υπηρεσίες αλιευτικού τουρισμού, καθώς και για την υλοποίηση των απαραίτητων μετατροπών επί του σκάφους. Επίσης μπορούν να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση/ εκσυγχρονισμό συνεργείων κατασκευής / επισκευής αλιευτικών σκαφών/ μικρά ναυπηγεία και για την ίδρυση / εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων μη βρώσιμων, με πρώτες ύλες από το θαλάσσιο περιβάλλον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ