Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Αυγ-2021 11:24

  ΦΑΓΕ: Ο γρίφος της κατανάλωσης σε ΗΠΑ και Βρετανία

  ΦΑΓΕ: Ο γρίφος της κατανάλωσης σε ΗΠΑ και Βρετανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Μικτή εικόνα εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΦΑΓΕ το πρώτο εξάμηνο και το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, τα οποία πριμοδοτήθηκαν μεν από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και την αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της Βρετανικής λίρας, επηρεάσθηκαν δε από την ενίσχυση των τιμών του γάλακτος κατά 4,3% και 11,1% σε ΗΠΑ και Ελλάδα και από την αύξηση κατά 40,5% του κόστους διανομής. Σε ότι αφορά το νέο εργοστάσιο που θέλει να δημιουργήσει η γαλακτοβιομηχανία στη Δυτική Ευρώπη, μετά το ναυάγιο στο Λουξεμβούργο, η διοίκηση της τηρεί σιγή ασυρμάτου για τη χώρα που θα κατασκευαστεί.

  Από τις οικονομικές καταστάσεις, που ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η γαλακτοβιομηχανία, προκύπτει πως οι πωλήσεις της σε αξία το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 275,7 εκατ. δολ. λόγω της αύξησης του όγκου πωλήσεων κατά 5,7%. Θετικός ήταν ο αντίκτυπος κατά 4% από την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ωστόσο αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 4,1%.

  Αποτέλεσμα οι πωλήσεις της σε αξία να αυξηθούν σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα κατά 26,9%, 12,6% και 9,4%, αντίστοιχα, ενώ στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,3%. Σε όγκο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ελλάδα και ΗΠΑ κατά 14,9%, 5,4%, 9% και 1%, αντίστοιχα.

  Σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου πάντως οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 9,1% σε αξία λόγω της αύξησης σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Ιταλία κατά 2,3%, 5,3%, 9,3% και 32,2%, αντίστοιχα, ενώ σε όγκο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 6,5% λόγω της αύξηση του όγκου πωλήσεων σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ελλάδα κατά 3,0%, 17,1% και 9,4%, και υποχώρησαν 2,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 108 εκατ. δολάρια, και ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 39,2%, έναντι 40,6% για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2020. Ο κύριος λόγος αυτής της μείωσης ήταν η αύξηση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται τόσο στις αμερικανικές όσο και στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 4,3% και 11,1% , αντίστοιχα.

  Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 4% στα 35,8 εκατ. δολάρια, ενώ τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν στα 12,1 εκατ. δολάρια από 11,3 εκατ. δολάρια. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 21,8 εκατ. δολάρια, από 25,3 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 22,8 εκατ. δολάρια από 19,8 εκατ. δολ.

  Αναφορικά με τα σχέδια της γαλακτοβιομηχανίας για τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στην Ευρώπη, η διοίκηση της ΦΑΓΕ περιορίζεται να αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις ότι αποφάσισε να κατασκευάσει μια στη Δυτική Ευρώπη, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες, για να καλύψει την αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορους προμηθευτές και εργολάβους που σχετίζονται με αυτήν την κατασκευή. Τα μελλοντικά ελάχιστα ποσά που πρέπει να πληρωθούν βάσει αυτών των συμφωνιών στις 30 Ιουνίου 2021 ήταν σε 28,644 εκατ. ευρώ. Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της στην Johnstown μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα υλοποιήσει επενδύσει 4,586 εκατ. δολ.

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ