Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Αυγ-2021 07:48

  Έρχεται παρέμβαση της ΕΕΤΤ για τους εικονικούς παρόχους κινητής

  Έρχεται παρέμβαση της ΕΕΤΤ για τους εικονικούς παρόχους κινητής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Να κάνει πιο εύκολη την δραστηριοποίηση νέων παιχτών στην αγορά της κινητής, μέσω του μοντέλου των "εικονικών παρόχων” (Mobile Virtual Network Operatos-MVNO) επιχειρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ).

  Για τον σκοπό αυτό ανέθεσε στην γαλλική Sofrecom, θυγατρική της Orange, την εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού των τιμών χονδρικής για την αγορά των κινητών επικοινωνιών, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση MVNOs στην ελληνική αγορά.

  Σημειώνεται ότι οι εικονικοί πάροχοι είναι εταιρείες που δεν διαθέτουν δικές τους υποδομές ή άδειες αξιοποίησης φάσματος, αλλά αντίθετα "νοικιάζουν” το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής. Συνήθως οι εταιρείες MVNO στοχεύουν σε ειδικό κοινό και αγορές προσφέροντας ειδικά πακέτα και προσφορές.

  Το μοντέλο αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε άλλες χώρες, καθώς υπολογίζεται ότι οι MVNO παγκοσμίως ξεπερνούν τους 1.000. Στην Ευρώπη οι περισσότεροι εικονικοί πάροχοι βρίσκονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ακόμη, στο εξωτερικό, πολλές εταιρείες με μεγάλη πελατειακή βάση σε άλλους κλάδους, από ενεργειακές έως αεροπορικές, έχουν επιχειρήσει να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με το μοντέλο MVNO, αξιοποιώντας το πελατολόγιο τους.

  Αυτό το μοντέλο έχει υποστηρίξει στο παρελθόν και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος. "Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε εταιρεία με περισσότερους από 80.000 με 100.000 πελάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO”, σημείωνε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  Η Nova και η Volton

  Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Η τελευταία ήταν η Cyta Hellas που τελικά εξαγοράστηκε το 2018 από τη Vodafone σε μια συμφωνία ύψους 118 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο της εξαγοράς η Cyta Hellas είχε περίπου 300.000 συνδρομητές σταθερής και ιντερνετ και περίπου 40.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος.

  Η Nova (Forthnet) διαθέτει άδεια MVNO, που στηρίζεται στη χρήση του δικτύου της Vodafone. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος οι τιμές χονδρικής με τις οποίες είχε κλείσει αυτή η συμφωνία (σ.σ. μετά την παρέμβαση της ΕΕΤΤ) δεν επιτρέπουν την ανταγωνιστική λειτουργία της Nova Mobile.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι Νοva και Vodafone συνέχιζαν τις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία με διαφορετικές τιμές χονδρικής. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά να μην χρειαστεί, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την μητρική της Nova, United Group, να εξετάζει παράλληλα την εξαγορά της Wind.

  Tην πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ως εικονικός πάροχος έχει ανακοινώσει και η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, Volton.

  Για τον σκοπό αυτό, στις αρχές τις χρονιάς η εταιρεία έστειλε επίσημο αίτημα προς όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας με στόχο την πρόσβαση σε ραδιοδίκτυο και τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας, ενώ ενημέρωσε και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ