Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Αυγ-2021 08:58

  Εποχή ταχείας ανάπτυξης για τις εταιρείες πληροφορικής

  DD Synergy: Σημαντική αύξηση πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Ο νέος κύκλος ανάπτυξης για τις εταιρείες του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής που άνοιξε πέρσι με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊου, συνεχίζεται, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έγινε αναγκαιότητα δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Επιπλέον τα περίπου 7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που κατευθύνονται σε ψηφιακές δράσεις δημιουργούν ισχυρές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. 

  Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται και τα επιχειρηματικά deals στον κλάδο. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς προχωρούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Πέρσι, οι Entersoft και Epsilon Net μεταφέρθηκαν από την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ πριν από λίγες μέρες μια ακόμη εταιρεία του ευρύτερου κλάδου έκανε το βήμα ένταξης στην ελληνική οργανωμένη αγορά. 

  Ο λόγος για τη Real Consulting η οποία την περασμένη Τετάρτη έγινε η πρώτη εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια που εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Η Real Consulting είναι εταιρεία συμβούλων υλοποίησης έργων πληροφορικής, η οποία μετρά 20 χρόνια ζωής. Συνεργάζεται με τη SAP, τη Microsoft και άλλους πολυεθνικούς ομίλους και έχει ισχυρή παρουσία σε όπως αυτούς της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του trading κ.α.

  Το 2008 η Real Consulting εξαγόρασε την γερμανική εταιρεία Incadea, η οποία αναπτύσσει εμπορικό λογισμικό απευθυνόμενο στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου με παρουσία σε παραπάνω από 40 χώρες. Ακολούθησε το 2012 η εξαγορά της θυγατρικής της Hewlett-Packard, HP Mid-market Solutions, με έδρα επίσης τη Γερμανία. 

  Τα έσοδα της Real Consulting το 2020 ανήλθαν σε περίπου 19,6 εκατ. ευρώ, με κύρια πηγή εσόδων υπηρεσίες με έσοδα ύψους περίπου 13,13 εκατ. ευρώ (66,72% των συνολικών εσόδων). Από την άλλη πλευρά το EBITDΑ της εταιρίας ανήλθε στα €2,456 εκατ. ευρώ. 

  Μπαράζ από deals 

  Μετά από ένα πολύ παραγωγικό 2020 σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών, η τάση νέων επενδύσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων στην αγορά πληροφορικής συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2021. 

  Πριν από δύο μήνες η Epsilon Net προχώρησε, έναντι περίπου 425 χιλ. ευρώ στην εξαγορά του 60% της εταιρείας Τechnolife η οποία δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στο λογισμικό για επιχειρήσεις. Τον Μάιο εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών Data Communication σε συνέχεια της απόκτησης, τον περασμένο Οκτώβριο του 80% της εταιρείας με το συνολικό τίμημα της εξαγοράς να φτάνει τα περίπου 550 χιλ. ευρώ. 

  H Entersoft είχε προχωρήσει τον Μάρτιο στην εξαγορά της εταιρείας Wedia  οποία δραστηριοποιείται στη δημιουργία ιστοσελίδων, ηλεκτρονικών καταστημάτων, καθώς και στο digital marketing. Είχε προηγηθεί, λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, η εξαγορά της εταιρεία Optimum.

  Εξαγορά είχαμε την περασμένη άνοιξη και από την Inform Lykos, η οποία απέκτησε πρόσφατα το 56,5% της κυπριακής εταιρείας Cloudfin LTD η οποία δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και καταχωρίσεων. 

  Στις αρχές της χρονιάς η Unisystems, μέλος του ομίλου Quest, απέκτησε το 25% της Probotek που αναπτύσσει εφαρμογές πάνω στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙoT) και τα drones, ενώ όπως έχει δηλώσει η διοίκηση του ομίλου εξετάζει και άλλες επενδύσεις και εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής. 

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που έχει ξεκινήσει στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οδηγεί σε μετασχηματισμό και τις εταιρείες πληροφορικής. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν που ακόμη και οι μεγαλύτεροι όμιλοι στόχευαν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, οι συνθήκες πλέον προτάσσουν την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών, κάτι το οποίο γίνεται πιο εύκολα μέσω μιας συγχώνευσης ή εξαγοράς παρά οργανικά. 

  kostaskets@capital.gr


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ