Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 11:48

  Πριμ στις ελληνικές εξαγωγές ρούχων λόγω… Κίνας

  Πριμ στις ελληνικές εξαγωγές ρούχων λόγω… Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Σημαντική αύξηση 21% κατέγραψαν οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο πεντάμηνο του 2021 και ανήλθαν σε 763 εκατ. ευρώ από 632 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ. Πρωταγωνιστής σε αυτή τη θετική πορεία της αλυσίδας είναι οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 49% και ανήλθαν σε 257 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν άνοδο 11% και ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή ήταν η πορεία στις εξαγωγές ενδυμάτων το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, όπου καταγράφηκε αύξηση 70%, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η μείωση 30% του πρώτου διμήνου.

  Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές επίσης αυξήθηκαν κατά 8% και ανήλθαν σε 173 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις εισαγωγές, καταγράφηκε αύξηση 4,9%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών 12%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 2% και σε αξία σε 730 εκατ. ευρώ. 

  Οι ελληνικές εξαγωγές έτοιμου ενδύματος και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από 1,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ το 2019 και άγγιξαν τα 1,8 δισ. ευρώ πέρυσι ενώ εκτιμάται ότι εφέτος θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019. 

  Την ίδια στιγμή καταγράφεται επαναπατρισμός μέρος της παραγωγής από τις τρίτες χώρες λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον εφοδιασμό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης συνολικά. Ήδη εταιρείες όπως η ALTEX έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στην Ελλάδα, όπως είχε πει στις αρχές Ιουνίου σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ ο εμπορικός της διευθυντής κ. Πάνος Πατρωνίδης. Η Altex δεν διαθέτει εργοστάσια παραγωγής, αντί αυτού συνεργάζεται με προμηθευτές. Περίπου το 50% της παραγωγής λαμβάνει χώρα στην Κίνα και το υπόλοιπο κυρίως στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, Πακιστάν και σε Ελληνικές Βιοτεχνίες.  

  Με τον κ. Θεόφιλο Ασλανίδη, γενικό διευθυντή του ΣΕΠΕΕ να σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον κλάδο είναι έως το 2030 να μειώσει την εξάρτηση της από τις τρίτες χώρες και να αυξήσει την παραγωγή της εντός των Ευρωπαϊκών τειχών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ