Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 08:28

  Επιστρέφει στο ενεργειακό επιχειρείν ο Β. Μηλιώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια επανεμφάνιση-έκπληξη στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας κρύβει μια άδεια που εκδόθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕ. Πρόκειται για τη θετική απόφαση που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο αίτημα για χορήγηση άδειας παραγωγής για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο και ισχύ 870 MW για την περιοχή της ΒΙΠΕ Λάρισας. 

  Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση, ο νέος σταθμός θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 593 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 277 MW, με Ονομαστική (Μικτή) Ισχύ 870 MW και Καθαρή Ισχύ (προς το Σύστημα) 845 MW.

  Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΕ από την εταιρεία "Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας", μοναδικός μέτοχος (100%) της οποίας εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited.

  Το ενδιαφέρον με την εταιρεία είναι ότι στο δ.σ. της συμμετέχει ο επιχειρηματίας Β. Μηλιώνης, ο οποίος είχε γίνει γνωστός από την εμπλοκή του στην υπόθεση Hellas Power - Energa. Ο Β. Μηλιώνης μετά την Hellas Power δεν είχε άλλη δραστηριότητα στον χώρο της ενέργειας και τα τελευταία χρόνια είχε δραστηριοποιηθεί στους τομείς του real estate και του τουρισμού. 

  Ως προς την αίτηση για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, αξίζει να σημειωθεί ότι, για να κατασκευαστεί, θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα 5 επενδύσεις για μονάδες φυσικού αερίου (η μία εξ αυτών ήδη κατασκευάζεται από τη Mytilineos). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μια αντίστοιχη επένδυση του ομίλου Καράτζη, που επίσης έχει άδεια για μονάδα φυσικού αέριου 660 MW, επίσης στη Λάρισα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ