Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 07:37

  Ανεπηρέαστο το μέρισμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Heineken

  Ανεπηρέαστο το μέρισμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Heineken
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Μπορεί τα καθαρά κέρδη της εν Ελλάδι θυγατρικής της Heineken, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, να υποχώρησαν πέρυσι στο 1/4 αυτών που είχε εμφανίσει το 2019, δηλαδή στα 6 εκατ. ευρώ από 24,6 εκατ. ευρώ, το μέρισμα όμως που δίνει στον πολυεθνικό όμιλο και βασικό της μέτοχο έμεινε ανεπηρέαστο.

  Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το μέρισμα για τη χρήση του 2020 ανέρχεται σε 16,01 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντίστοιχο ποσό με αυτό που είχε διανείμει για τη χρήση του 2019.

  Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν κατά 19,2% λόγω της εξάπλωσης του Covid και την επιβολή των περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση και οι καθαρές πωλήσεις σε αξία μειώθηκαν 18% στα 179,136 εκατ. ευρώ από 216,785 εκατ. ευρώ.

  Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν 69,4% στα 8,9 εκατ. ευρώ και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν 14,6% λόγω κυρίως της μείωσης των εξόδων προβολής και διαφήμισης κατά 7,5 εκατ.ευρώ και των μεταφορικών δαπανών κατά 2,5 εκατ.ευρώ. 

  Κατά τη διάρκεια της περασμένης οικονομικής χρήσης, η εταιρεία εισέπραξε από φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχε κινηθεί δικαστικά και τις οποίες είχε αναγνωρίσει ως απαίτηση στην κατάσταση οικονομικής θέσης ποσό 4,5 εκατ.ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά στους πελάτες και τις λοιπές απαιτήσεις, αυτές μειώθηκαν 42% κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων, ενώ εισέπραξε δάνειο που είχε δώσει σε συγγενή εταιρεία του ομίλου ποσού 23 εκατ.ευρώ. 

  Μείωση κατά 14,3% κατεγράφη και στις υποχρεώσεις για παροχές σε εργαζομένους μετά την έξοδο από την υπηρεσία κυρίως λόγω των αυξημένων αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια της χρήσης και της μείωσης του αριθμού των εργαζόμενων. 

  Τη φετινή χρονιά η εταιρεία έχει εντείνει τα μέτρα ανάκτησης των εμπορικών απαιτήσεων για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου, ενώ βλέπει επιστροφή στην κανονικότητα το 2022.

  Σε ό,τι αφορά στο πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η εταιρεία αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η συζήτηση της αίτησης, έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2020.

  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού την 1η Δεκεμβρίου του 2015 επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 31,415 εκατ. ευρώ. Κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άσκησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου και αντίστοιχη αίτηση αναστολής εκτέλεσης. Το Διοικητικό Εφετείο περιόρισε το πρόστιμο στο ποσό των 26,733 εκατ. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ