Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Αυγ-2021 11:49

  BNP Paribas, Axia Research: Ισχυρό το μήνυμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει η BNP Paribas τα αποτελέσματα των ελληνικών τράπεζων στα stress tests της περασμένης Παρασκευής, ενώ η Axia Research από την πλευρά της τονίζει ότι εκμηδενίζουν τις όποιες ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές τους θέσεις και επιτρέπουν έτσι στον κλάδο να συνεχίσει την εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων, στον δρόμο προς την πλήρη ομαλοποίηση του.

  Πιο αναλυτικά, όπως τόνιζε η BNP Paribas, τα "τεστ αντοχής έκρυβαν μία θετική έκπληξη από την Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμπεριλήφθηκαν στο stress test της EBA αλλά "πέρασαν" επιτυχώς το stress test της ΕΚΤ. Η pro forma κεφαλαιακή θέση των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται ισχυρή, και τονίζει πως παραδόξως η Πειραιώς σημειώνει μικρή μείωση στο δείκτη CET1 της τάξης του 4,8% μόνο.

  "

  Το αποτέλεσμα του stress test, ειδικά όταν εξετάζονται τα pro-forma μεγέθη, επιβεβαιώνει ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής και ότι μπορούν τώρα να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εκτέλεση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, όπως σημειώνει από την πλευρά της η Axia Research σε νέα της έκθεση. Επιπλέον, όπως τονίζει, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αντιμετωπίσει τρία χρόνια ισχυρών πιέσεων χωρίς να υπάρξει απαραίτητα  ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια.

  Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνει ο οίκος, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών είναι ενθαρρυντικά. Η άσκηση της EBA για το 2021 (αναβλήθηκε από το 2020) περιελάμβανε σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με την άσκηση του 2018. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την ανάλυση των δανείων υπό μορατόρια και τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς και το "στρεσάρισμα" των ελληνικών τραπεζών για μία παρατεταμένη πανδημία COVID-19 και ένα περιβάλλον "χαμηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" επιτοκίων.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Axia, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε τα αποτελέσματα του stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών. Παρόλο που δεν αναμένονταν μεγάλες (αρνητικές) εκπλήξεις, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών είναι ενθαρρυντικά και, κατά την άποψή της, επιβεβαιώνουν ότι το ο κλάδος βαδίζει προς την ομαλοποίησή του. Ενώ σε αναφερόμενη βάση, ο fully loaded δείκτης CET1 των ελληνικών τραπεζών είδε μια μέση μείωση, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο το 2023, της τάξης των 610 μονάδων βάσης στο 7,2% (έναντι 485 μ.β του δείγματος της EBA) σε pro forma βάση (λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες και τις επερχόμενες ενέργειες κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, την κατάργηση αναγνώρισης των RWAs και την πώληση μη οργανικών δραστηριοτήτων) η μέση μείωση ανήλθε στο 4% με τον fully loaded δείκτη CET1 στο 9,3%.

  βνω

  Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν μέρος του κύριου δείγματος των 50 τραπεζών της ΕΒΑ, η αποκάλυψη των αποτελεσμάτων από τις τράπεζες περιορίζεται στους δείκτες κεφαλαίου, χωρίς περαιτέρω "χρώμα" στους πλήρεις αριθμούς από την ΕΝΑ. Παρ 'όλα αυτά, όπως υπολογίζει η Axia, ο σημαντικότερος αντίκτυπος στους δείκτες κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών οφείλεται στον πιστωτικό κίνδυνο και στο υψηλότερο αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα από τόκους. Το ενδιαφέρον είναι, όπως παρατηρεί ο οίκος, οι τράπεζες της ΕΒΑ που επικεντρώθηκαν περισσότερο στις εγχώριες δραστηριότητες, ή αυτές που παρουσιάζουν χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), εμφάνισαν υψηλότερη μείωση των δεικτών κεφαλαίου.

  Συνοψίζοντας, οι pro-forma δείκτες κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών στο δυσμενές σενάριο το 2023 εκμηδενίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές τους θέσεις και επιτρέπουν έτσι στον κλάδο να πάρει ανάσα και να συνεχίσει την εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της απόδοση των ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 10%, μετά την "εκκαθάριση" των ισολογισμών με τους δείκτες NPE να υποχωρούν κάτω του 5%. Η Axia τονίζει τέλος πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τις να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τη "δίκαιη" αξία τους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της. Η Alpha Bank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη λογιστικής αξίας P/TBV στο 0,39x, η Eurobank στο 0,51x, η Εθνική στο 0,32x και η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,31x.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ