Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 31-Ιουλ-2021 12:00

  Η Monopoly των deals που αλλάζει τον επιχειρηματικό χάρτη

  Η Monopoly των deals που αλλάζει τον επιχειρηματικό χάρτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Η Monopoly είναι ίσως το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο παιγνίδι παγκοσμίως. Από το 1934, όταν ο Τσαρλς Ντάροου το πατένταρε -δημιουργήθηκε στη μεγάλη ύφεση και ήταν μια εξελιγμένη εκδοχή του παιγνιδιού της Ελίζαμπεθ Μάτζι Φίλιπς που το εμπνεύστηκε το 1904-, το έχουν παίξει περισσότεροι από 750 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι κανόνες του είναι απλοί. Ο δε στόχος είναι να γίνει κάποιος από τους παίκτες ο πλουσιότερος μέσω αγορών, ενοικίασης και πώλησης ακινήτων. 

  Αυτά ισχύουν σε ένα παιγνίδι, όπου οι αγοραπωλησίες περιορίζονται στα ακίνητα. Στην Ελλάδα του σήμερα τα deals που γίνονται δεν περιορίζονται μόνο στα ακίνητα αλλά επεκτείνονται σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Οι κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων και της αγροδριατροφής, είναι δύο εξ αυτών που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στο επίκεντρο. Νέοι παίκτες, κυρίως funds εισέρχονται σε αυτούς, "παλιά τζάκια” εξέρχονται, ή περιορίζουν τη θέση τους δίνοντας χώρο σε άλλους επιχειρηματίες και νέοι παίκτες, αποκτούν θέση. 

  Το πιο πρόσφατο deal στον κλάδο ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή, 30 Ιουλίου. Η βιομηχανία τροφίμων ΜΙΝΕΡΒΑ που ελέγχεται από τα επενδυτικά Funds DIORAMA Investments Sicar S.A., Elikonos 2 SCA και EOS Capital Partner, ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση θέσης στη Mediterranean Foods ΑΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε περισσότερους κλάδους της αγοράς τροφίμων. Βάσει της συμφωνίας, η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη Mediterranean Foods AE., και τη μονάδα παραγωγής της τελευταίας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Στη Mediterranean Foods, ποσοστό 49% είχε εξαγοράσει το Καλοκαίρι του 2008 η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕΤ. Όμως εκείνος ο γάμος είχε οδηγηθεί με το "καλημέρα” στα δικαστήρια σε μια διαμάχη που διήρκεσε πάνω από 11 χρόνια και έληξε πέρυσι "με τις αναγκαίες δικαστικές παραιτήσεις από αμφότερα τα μέρη”, αναφέρει η Μέλισσα Κίκιζας στις οικονομικές της καταστάσεις. Η Mediterranean Foods διεκδικούσε πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ από τη βιομηχανία του Κίκιζα. 

  Το "πράσινο φως” της μετοχικής αποχώρησης της Μέλισσα - Κίκιζας από το μετοχικό κεφάλαιο της Mediterranean Foods και της εισόδου της Μινέρβα, δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Στις 16 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Mediterranean Foods αποφάσισε ότι "οι μετοχές της είναι μεταβιβάσιμες μόνον κατόπιν προγενέστερης σχετικής εγκριτικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της, το οποίο κατόπιν υποβολής σχετικού εγγράφου αιτήματος του μετόχου, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει το ζητούμενο τίμημα και τους λοιπούς όρους , θα πρέπει εντός προθεσμίας 90 ημερών από της υποβολής, να εξεύρει και να υποδείξει αγοραστή από τους υπόλοιπους υφιστάμενους μετόχους. Στην περίπτωση πολλών υποψηφίων αγοραστών, οι μετοχές θα μεταβιβάζονται στους υπόλοιπους μετόχους, αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής εκάστου ενδιαφερόμενου στο υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Σε περίπτωση που το Δ.Σ. δεν εξεύρει αγοραστή εκ των υπολοίπων μετόχων εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ο μέτοχος μπορεί να εκποιήσει ελεύθερα τις μετοχές του σε τρίτο, με ελάχιστο τίμημα το αρχικά ζητούμενο”. 

  Εκτός από την απόκτηση θέσης στη Mediterranean Foods η εταιρεία Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, είναι ο επενδυτής που απέκτησε, στη διαγωνιστική διαδικασία που "έτρεξε” η Alpha Bank για λογαριασμό της Unilever, το εργοστάσιο και το brand τοματικών προϊόντων Pummaro. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Pummaro διεκδικούσε και η Μέλισσα - Κίκιζας.  

  Το deal Θεοδωρόπουλου-Χατζάκου και τα επόμενα σχέδια

  Είκοσι οκτώ ώρες πριν την ανακοίνωση του deal Μινέρβα-Mediterranean Foods, η ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της VIVARTIA, έκανε γνωστό την πώληση και μεταβίβαση του ποσοστού 43,2%, που κατείχε στη ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, προς μέλη της οικογένειας Χατζάκου. Το τίμημα της συναλλαγής άγγιξε τα 25,863 εκατ. ευρώ, με την αξία πώλησης να είναι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (book value) που είχε η εταιρεία ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της, όπως αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της. 

  Η αποχώρηση της ΔΕΛΤΑ από το μετοχικό σχήμα της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο στην τελευταία του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου με ποσοστό 21,5%. Στόχος του big deal της οικογένειας Χατζάκου με τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας όπως ανέφεραν και οι δύο πλευρές στο capital.gr. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις -μέσα στις επόμενες ημέρες θα πέσουν οι υπογραφές και θα ολοκληρωθεί το deal- η οικογένεια της κυρίας Μαίρης Χατζάκου ελέγχει πάνω από το 64% της ΜΕΒΓΑΛ, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 21,5% ενώ το υπόλοιπο το κατέχει η κυρία Νίκη Χατζάκου - Συμεωνίδου. 

  Αυτή η επιχειρηματική κίνηση του κ. Θεοδωρόπουλου αποτελεί την πρώτη, από μια σειρά κινήσεων που σκοπεύει να κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα, διότι όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν δεν είναι διατεθειμένος να "κρεμάσει τα παπούτσια του”. 

  Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι το πρόσωπο της χρονιάς για έναν ακόμη λόγο. Στις 27 Μαΐου και μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων έδωσε τα χέρια με την πολυεθνική Mondelez που αποκτά την Chipita, την εταιρεία που δημιούργησε τέσσερις δεκαετίες πίσω, έναντι 2 δισ. δολαρίων. 

  Το συγκοινωνούντα δοχεία και η CVC Capital

  Του big deal της Mondelez με την Chipita, είχε προηγηθεί το deal της CVC Capital με τη Vivartia. Στις 30 Μαρτίου η MIG έκανε γνωστό την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της στη Vivartia προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital. Το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανήλθε στο ποσοό των 175 εκατ. ευρώ. Επίσης η CVC ανέλαβε το σύνολο του δανεισμού της Vivartia που ανέρχεται στα 455 εκατ. ευρώ μετά και την "ένεση” δανειακής ρευστότητας ύψους 30 εκατ. ευρώ που έλαβε πριν από λίγους μήνες. 

  Τρεις εβδομάδες μετά από το deal με τη Vivartia, η CVC Capital, ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου την επίτευξη συμφωνίας με τους μετόχους της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Βάσει αυτής της συμφωνίας η SI Foods, βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ - ελέγχει το 93,75% αυτής- και η CVC Capital Partners VII προχωρούν στην από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd. Δηλαδή η CVC Fund VII αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στην SI Foods Holding Ltd, και έτσι θέση στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

  Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό το ύψος του τιμήματος και λεπτομέρειες του deal, πηγές με γνώση ανέφεραν στο capital.gr πως η CVC αποκτά ποσοστό πάνω από 70% της SI Foods καταβάλλοντας για αυτό 10-12 φορές το EBITDA της Δωδώνη. 

  Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες της SI Foods, όπως αναφέρεται επισήμως, διατηρούν τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της. 

  Η αλλαγή σελίδας της Ideal και οι βλέψεις Κάτσου

  Αλλαγή πλεύσης και για την IDEAL η οποία έχει μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών που επενδύει σε τρεις διαφορετικούς κλάδους. Την πληροφορική, τη συσκευσίας και την παραγωγή premium αναψυκτικών. H συμφωνία της Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου που αποκτά το 47,78% του ομίλου IDEAL, ανακοινώθηκε στα μέσα του περασμένου Μαΐου.

  Στη ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα προχωρά και ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala του SwitzGroup. Πριν από λίγο διάστημα απέκτησε το 70% της αλυσίδας Κουλουράδες, ενώ ήδη έχει θέση στις εταιρείες Olympic Food, CSM Hellas και Κρητών Άρτος.

  Νέες επενδύσεις ετοιμάζεται να υλοποιήσει και η VNK Capital του Βασίλη Κάτσου ο οποίος επιδιώκει να μπει μέσω εξαγοράς στο εγχώριο λιανεμπόριο. Σήμερα η VNK Capital έχει συμμετοχές μεταξύ άλλων στις εταιρείες Παλίρροια, Cafetex, ενώ έχει συνδημιουργήσει τη φαρμακευτική Innovis με τους πρώην μετόχους της Specifar. 

  Στα επικείμενα deal πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτό της Τουρκικής Dardanel με την εταιρεία Καλλιμάνης. 

  Και αυτά τα deals, είναι μόνο η αρχή, όπως λένε παράγοντες της αγοράς οι οποίοι σημειώνουν ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα υλοποιηθούν deals που θα αλλάξουν τον χάρτη του ελληνικού επιχειρείν και όχι μόνο στον κλάδο των τροφίμων, της αγροδιατροφής και του λιανεμπορίου τροφίμων. 

   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ