Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Ιουλ-2021 07:45

  Πόλος έλξης νέων εταιρειών το ναυτιλιακό cluster του Πειραιά

  Πόλος έλξης νέων εταιρειών το ναυτιλιακό cluster του Πειραιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Αυξημένες είναι οι αιτήσεις ναυτιλιακών εταιρειών για άνοιγμα γραφείου ή υποκαταστήματος στη χώρα μας, όπως φαίνεται από τις αποφάσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίες αναρτώνται στη Διαύγεια.

  Συγκεκριμένα αυτήν την εβδομάδα αναρτήθηκαν συνολικά οκτώ αποφάσεις του υπουργού, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, οι οποίες ανάβουν το "πράσινο φως" σε εταιρείες με έδρα τη Μάλτα, τη Λιβερία, τα Νησιά Μάρσαλ και την Κύπρο να αποκτήσουν παρουσία και στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster.

  Κάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης να καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων "τραπεζική εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας του εσωτερικού ή εξωτερικού ποσού δολαρίων ΗΠΑ 10.000".

  Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα γραφεία ή υποκαταστήματα απολαμβάνουν διευκολύνσεων και απαλλαγών, εφόσον καλύπτουν με εισαγωγή συναλλάγματος μη υποχρεωτικά εκχωρητέου:

  α. Τις ετήσιες δαπάνες λειτουργίας τους στην Ελλάδα με ισόποσο τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) δολαρίων Η.Π.Α, και

  β. Όλες γενικά τις πληρωμές στην Ελλάδα γιο λογαριασμό τους ή για λογαριασμό τρίτων.

  Ανάμεσα σε αυτές τις διευκολύνσεις περιλαμβάνεται η απαλλαγή από παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου για το εισόδημα αυτών, που αποκτάται από εργασίες ή παροχή υπηρεσιών. Ταυτόχρονα χορηγείται στο πάσης φύσεως αλλοδαπό προσωπικό των επιχειρήσεων τούτων άδεια εργασίας στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί.

  Ενισχύεται το cluster

  Πριν από λίγες ημέρες, το Capital.gr έγραψε για ενδείξεις δημιουργίας νέων ναυτιλιακών στην Ελλάδα και αυτές οι κινήσεις αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την ανακοπή της πτωτικής πορείας του αριθμού των εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα μας.

  Η εδραίωση της ευρύτερης περιοχής Αθήνας/Πειραιά στα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου αποτελεί αναμφίβολα κίνητρο για την έλευση μικρών και μεγάλων εταιρειών του κλάδου. 

  Άλλωστε, το λιμάνι έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ το ελληνικό ναυτιλιακό κέντρο κερδίζει διαρκώς πόντους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε νομικό, χρηματοδοτικό, ασφαλιστικό και ναυλομεσιτικό επίπεδο

  Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι ελπίζουν ότι οι εταιρείες του εγχώριου ναυτιλιακού cluster θα αποτελέσουν μοχλό "brain regain", προσελκύοντας Έλληνες, οι οποίοι μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό. Ήδη καταγράφονται τέτοιες περιπτώσεις και υπάρχει η αισιοδοξία ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ