Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 12:01

  Moody’s: Κίνδυνοι για τις τράπεζες από την υπερβολική εξάρτηση στα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ – Η θέση των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η αύξηση δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω των TLTROs φέρνει βραχυπρόθεσμη ώθηση στην κερδοφορία τους ωστόσο ενέχει κινδύνους μακροπρόθεσμα, όπως προειδοποιεί σε ανάλυση του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

  Όπως αναφέρει ο οίκος, ο δανεισμός των τραπεζών της ευρωζώνης στο πλαίσιο των στενευμένων προγραμμάτων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (TLTRO), το κύριο πρόγραμμα στήριξης ρευστότητας της ΕΚΤ, σχεδόν τετραπλασιάστηκε μεταξύ του τέλους 2019 και Ιουνίου 2021, σε 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η χρήση του προγράμματος αυξήθηκε μετά από τη μείωση των επιτοκίων του TLTRO κατά την έναρξη της πανδημίας, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να αποκομίσουν κέρδη με την επανατοποθέτηση κεφαλαίων TLTRO στην ΕΚΤ.

  ]][

  Η αύξηση, 11 χρόνια μετά την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, δημιουργεί ένα μοτίβο μακροπρόθεσμης εξάρτησης από τη φτηνή χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, τονίζει η Moody’s. Αυτό μειώνει τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησής τους και μπορεί να αναγκάσει κάποιες από τις τράπεζες να καθυστερήσουν την αντιμετώπιση θεμάτων εσωτερικής κερδοφορίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σημαντική χρήση των κεφαλαίων TLTRO μπορεί να κάνει τους οικονομικούς δείκτες των τραπεζών λιγότερο αντιπροσωπευτικούς της πραγματικής τους θέσης, όπως προσθέτει.

  Ο δανεισμός μέσω TLTRO ο οποίος αγγίζει ιστορικά υψηλά, ισοδυναμεί πλέον με περίπου το 6% των συνολικών ισολογισμών των τραπεζών, έχοντας τριπλασιαστεί από το 2% στα τέλη του 2019. Ενώ οι μεγαλύτεροι χρήστες του προγράμματος ήταν ιστορικά τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, οι τράπεζες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία αύξησαν σημαντικά τον δανεισμό τους σε TLTRO κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Moody’s, οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία υπήρξαν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαίων TLTRO από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα το 2010. Αυτό αντικατόπτριζε την αρχική ανάγκη στήριξης αυτών των τραπεζών κατά την κρίση δημοσίου χρέους της ευρωζώνης το 2010-2012 και την επακόλουθη εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της ΕΚΤ για τη στήριξη της αύξησης των χορηγήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Μάιος του 2021), οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τους μεγαλύτερους δανειστές της ΕΚΤ σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία, με τα κεφάλαια TLTRO να αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.

  Οι γαλλικές τράπεζες αποτελούν τους μεγαλύτερους δανειστές κεφαλαίων TLTRO σε απόλυτους όρους, με συνολικό χρέος άνω των 450 δισ. ευρώ ή 4% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος. Οι ιταλικές τράπεζες ακολουθούν με συνολικό δανεισμό άνω των 440 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια έρχονται οι γερμανικές και οι ισπανικές τράπεζες με δανεισμό 420 δισ. ευρώ και 290 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

  '

  Όπως τονίζει η Moody’s, το κίνητρο της ενίσχυσης της κερδοφορίας είναι αυτό που οδηγεί κυρίως σε αυξανόμενη χρήση των TLTRO. Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο δανεισμού TLTRO σε -100 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2020 ως μέρος του πακέτου στήριξης έναντι της πανδημίας, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να κερδίζουν χρήματα επανακαταθέτοντας δάνεια TLTRO στην ΕΚΤ με το επιτόκιο καταθέσεων στις -50 μονάδες βάσης. 

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, αυτή η στρατηγική θα δημιουργήσει έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της ευρωζώνης του ευρώ το 2021. Με την άφθονη ρευστότητα να είναι διαθέσιμη χάρη στην αύξηση των καταθέσεων που σχετίζονται με την πανδημία, η αύξηση της κερδοφορίας  και όχι η ρευστότητα ή η χρηματοδοτική στήριξη είναι το κύριο κίνητρο για δανεισμό μέσω TLTRO για την πλειονότητα των τραπεζών της περιοχής, με τον οίκος προς το παρόν να μην βλέπει την υψηλή χρήση TLTRO ως ένδειξη αδυναμίας χρηματοδότησης.

  Οι κίνδυνοι

  Ωστόσο, όπως τονίζει η Moody’s, η χρήση των TLTROs περιορίζει τη διαφοροποίηση χρηματοδότησης και μπορεί να ωθήσει ορισμένες τράπεζες να αναβάλουν την απαραίτητη αναδιάρθρωση για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει κάποιες τράπεζες να αναλάβουν πρόσθετους κινδύνους, ενώ τα δάνεια TLTRO μπορεί επίσης να στρεβλώσουν την πραγματική εικόνα των τραπεζών.

  Τα κεφάλαια TLTRO που παραμένουν στην ΕΚΤ αντί να χρηματοδοτούν τραπεζικά δάνεια μπορεί να δώσουν μια παραπλανητική εικόνα στους ισολογισμούς των τραπεζών, εξηγεί ο οίκος, τονίζοντας πως το λαμβάνει σημαντικά υπόψη κατά την ανάλυση της πιστωτικής δύναμης των τραπεζών. 

  Συγκεκριμένα, όπως προειδοποιεί ο οίκος, η υψηλή χρηματοδότηση TLTRO μπορεί να διογκώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών και να οδηγήσει σε υψηλότερα ενσώματα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία (TBAs). Επίσης, η υψηλή χρήση του TLTRO μπορεί να υπερβάλει την πραγματική εξάρτηση των τραπεζών από τα κεφάλαια της αγοράς, τουλάχιστον για τις τράπεζες που δανείζονται χρήματα από την ΕΚΤ αποκλειστικά για να τα επανακαταθέσουν. Και τρίτον, η εκτεταμένη χρήση της διευκόλυνσης του TLTRO έχει ως αποτέλεσμα άφθονα ποσά ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, "φουσκώνοντας" έτσι τους δείκτες ρευστότητας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ