Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 07:39

  Ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στον… αστερισμό του 5G

  Ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στον… αστερισμό του 5G
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Επιχειρήσεις όχι μόνο από τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική αλλά και από κλάδους όπως η βιομηχανία, τα logistics και το λιανεμπόριο μπαίνουν στο παιχνίδι της διερεύνησης των δυνατοτήτων που φέρνουν τα νέα δίκτυα κινητής 5G.

  Αυτό φαίνεται και από τις συμμετοχές στο πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων για Δίκτυα Επικοινωνιών 5ης  γενιάς και επόμενων γενιών (π-ΝΕΤ Competence Center) στην Ελλάδα που ιδρύει το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με 23 φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

  Μεταξύ των εταιρειών που συμμετάσχουν στην εταιρεία-τεχνοβλαστό που θα δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο περιλαμβάνονται όμιλοι όπως η βιομηχανία τσιμέντων Τιτάν, η Dixons South East Europe (Κωτσόβολος), ο όμιλος logistics SARMED, η Wind, η Unisystems, η Infoquest, η Intracom κ.α.

  Αναζητούνται εφαρμογές

  Στόχος του κέντρου είναι η δημιουργία τεχνολογικών λύσεων που θα επιτρέψουν καινοτόμες παρεμβάσεις στις διαδικασίες της παραγωγής και των υπηρεσιών, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού οικοσυστήματος επικοινωνιών 5G.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr τα χαρακτηριστικά που φέρνει το 5G θα επιτρέψουν την αξιοποίηση νέων κρίσιμων εφαρμογών που σήμερα βρίσκονται σε δοκιμαστικό ή ακόμη και θεωρητικό επίπεδο.

  Στα εργαστήρια πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων αλλά και μεγάλων βιομηχανιών ήδη δοκιμάζονται πρωτοποριακές εφαρμογές όπως πλήρως αυτοματοποιημένα εργοστάσια, οχήματα χωρίς οδηγούς, χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση κ.α.

  Μέσα από το Κέντρο Ικανοτήτων οι υποδομές που έχουν ήδη δημιουργηθεί θα είναι στην διάθεση όλων των συμμετεχόντων  στο οικοσύστημα (ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, βιομηχανία,  επιχειρήσεις και νεοφυείς εταιρίες) για την διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και δοκιμών αναπτυξιακών/καινοτομικών πρωτοτύπων, προϊόντων και υπηρεσιών.

  Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη λάβει άδεια για τη χρήση συγκεκριμένης ζώνης συχνοτήτων στη μεσαία ζώνη (3.4 GHz) του 5G φάσματος με σκοπό την υποστήριξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δοκιμών.

  Ενισχύονται οι συνεργασίες του Φαιστός

  Κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία του ελληνικού οικοσυστήματος 5G καλείται να διαδραματίσει η Συμμετοχές 5G A.E., θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), η οποία διαχειρίζεται το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός.

  Πέρα από την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων που θα αξιοποιούν τα δίκτυα 5G η Συμμετοχές 5G θα προσφέρει υποστήριξη καθώς και πρόσβαση στο 5G φάσμα. Για τον σκοπό αυτό προχωρά στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με φορείς και επιχειρήσεις.

  Χθες η Συμμετοχές 5G ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Nokia Hellas για την ανάπτυξη testbeds, για την αξιολόγηση τεχνολογικών λύσεων και επιχειρηματικών μοντέλων των εταιρειών στις οποίες θα επενδύει το Ταμείο Φαιστός.

  Με το μνημόνιο συνεργασίας με την Nokia η Συμμετοχές 5G ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο της διαδικασίας για τη δημιουργία ουσιαστικού και παραγωγικού οικοσυστήματος, στο οποίο μετέχουν επίσης:

  Από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", από τον χώρο των υποδομών για τις τηλεπικοινωνίες, η Vantage Towers Greece, από τον χώρο των φορέων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά".

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ