Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Ιουλ-2021 08:21

  Τα επόμενα βήματα στη διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

  Τα επόμενα βήματα στη διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στο στάδιο του ελέγχου της νομιμότητας των εγγράφων βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά και την υποβολή δύο συνολικά δεσμευτικών προσφορών. Αφότου ελεγχθεί η πληρότητα και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στους φακέλους που έχουν υποβάλει η Italgas και η EPH, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

  Τα προτεινόμενα τιμήματα θα αξιολογηθούν με βάση τις αποτιμήσεις που έχουν κάνει οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι. Σε περίπτωση που η προσφορές των δύο επενδυτών έχουν διαφορά μεταξύ τους μέχρι και 15%, όπως προβλέπεται σε όλους τους διαγωνισμούς θα ζητηθεί και από τους δύο να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές. Αντίθετα σε περίπτωση που η διαφορά είναι μεγαλύτερη το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τον επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά προκειμένου να τη βελτιώσει.

  Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Τα επόμενα βήματα προβλέπουν τη σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας η οποία θα σταλεί για έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο ενώ ταυτόχρονα θα αποφασιστεί εάν απαιτείται η κοινοποίηση και έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης και τη μεταβίβαση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και των ΕΛΠΕ (35%) στον προτιμητέο επενδυτή.

  Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα σηματοδοτήσει την ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνει τις εταιρείες διανομής, ήτοι την ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) καθώς και τη ΔΕΔΑ.

  Σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας τελεί υπό την αίρεση της δικαστικής διένεξης με την ELFE (πρώην ΒΦΛ) η οποία έχει παγώσει τις εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο. Η υπόθεση αφορά στην αμφισβήτηση που έχει εγείρει η ELFE για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που κατανάλωνε. Συγκεκριμένα τα ELFE υποστηρίζουν ότι την περίοδο 2010 – 2015 αγόραζαν αέριο το οποίο τιμολογείτο κακώς με ρήτρα υπολογισμού βασισμένη στο πετρέλαιο. Η πρωτόδικη απόφαση έχει δικαιώσει την ELFE επιδικάζοντας 61 εκατ. ευρώ ωστόσο τόσο η ΔΕΠΑ όσο και τα Λιπάσματα έχουν προσφύγει κατά της απόφασης με την εκδίκαση των εφέσεων να έχει προσδιοριστεί για το Σεπτέμβριο.

  Σε περίπτωση, τέλος, που δικαιωθεί εκ νέου η ELFE τότε ανοίγει ο δρόμος για δικαστικές διεκδικήσεις και άλλων πελατών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενδεχόμενες νέες υποχρεώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που μπορούν να ανακύψουν για τη ΔΕΠΑ, ναρκοθετώντας την διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ