Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 07:43

  Τα νέα βήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank

  Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Μετά το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση για την ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της Attica Bank παρέδωσε στις εποπτικές αρχές το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο 2021-2023, καθορίζοντας τα άμεσα βήματα για την πλήρη εξυγίανση και τα επόμενα για την ανάπτυξη.

  Ειδικότερα, η Attica Bank προχωρά σε πρόσληψη συμβούλων προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες για την αύξηση κεφαλαίου, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει μέχρι το ποσό των 240 εκατ. ευρώ.

  Η διαδικασία προβλέπεται να ξεκινά τον Σεπτέμβριο ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, μαζί με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Το εύρος της αύξησης κινείται μεταξύ 120 και 240 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και με δικαιώματα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

  Το ακριβές ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνδέεται και με την απόφαση της φορολογικής αρχής για το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) που μετατρέπεται σε οριστική απαίτηση υπέρ του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν το ποσό γύρω στα 138 εκατ. ευρώ.

  Με τον μηχανισμό του DTC, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Τράπεζας μετατρέπονται σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η Τράπεζα σχηματίζει ειδικό αποθεματικό και εκδίδει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών στο Ελληνικό Δημόσιο (warrants). Με αυτήν την ενέργεια, η Attica Bank αποτελεί την πρώτη ελληνική Τράπεζα που πρόκειται να επιλύσει το ζήτημα του αναβαλλομένου φόρου.

  Κεφαλαιακή ενίσχυση

  Η διοίκηση της Τράπεζας έχει σχεδιάσει και έχει υποβάλει στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις ακόλουθες ενέργειες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων:

  1. Πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης. Εντός των επομένων δύο μηνών, η Τράπεζα θα έχει προβεί στην πώληση ομολόγου ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης από την οποία εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας θα προκύψουν κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία θα ενισχύσουν τον βασικό και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

  2. Τιτλοποίηση κόκκινων δανείων. Ένταξη των ομολόγων υψηλής σειράς εξόφλησης των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2 σε πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης.

  Η ένταξη των ομολόγων αυτών θα γίνει σταδιακά μέσω χρονοδιαγράμματος, το οποίο ξεκινά από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ολοκληρώνεται πριν την λήξη του πρώτου τριμήνου του 2022, αποδίδοντας περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες στη βασική και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια.

  Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα "Ηρακλής” είναι η λήψη πιστοληπτικής διαβάθμισης (‘rating’) από ανεξάρτητο διεθνή οίκο. Από την ενέργεια αυτή και μόνο, η Attica Bank "εξοικονομεί” εποπτικά κεφάλαια, τα οποία αντιστοιχούν σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. 

  Με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης και την πώληση άνω του 50% των mezzanine (μεσαία εξασφάλιση) και junior notes (χαμηλή εξασφάλιση), η Attica Bank θα προχωρήσει σε αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων.

  Με τη συναλλαγή "Ωμέγα" ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

  Με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης τα κόκκινα δάνεια θα ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 1%, δηλαδή 2,5 φορές μικρότερο από μέσο ευρωπαϊκό όρο.

  3. Διπλασιασμός του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά την επόμενη τριετία θα απαιτήσει νέα εποπτικά κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη των εποπτικών κεφαλαίων θα προέλθει από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών και την έκδοση ομολόγων για την άντληση κεφαλαίων κατηγορίας 1 ή 2, ανάλογα τις συνθήκες της αγοράς.

  Επιχειρησιακό σχέδιο

  Το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο 2021-2023 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των δανειακών υπολοίπων κατά 2 δισ. ευρώ. Ακόμη, δίνεται έμφαση στη ρευστότητα, την προσέλκυση καταθέσεων και τη μείωση των επιτοκιακών εξόδων.

  \Σε αυτό βοηθά και η νέα συνεργασία που ξεκίνησε η Τράπεζα με την πλατφόρμα αποδοχής καταθέσεων Raisin Bank από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας επετεύχθη αύξηση των εισροών κατά 100 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου.

  Η στρατηγική της Attica Bank για την περίοδο 2021-2023 περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ανάπτυξη με βάση τα κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνικής συνοχής και διακυβέρνησης (‘ESG’).

  2. Διπλασιασμός του ενεργητικού μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος ενός έργου καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του.

  3. Περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των ATMs.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ