Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 07:40

  Η πρώτη ψηφιακή χαρτογράφηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον Πειραιά

  Η πρώτη ψηφιακή χαρτογράφηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον Πειραιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Στη χαρτογράφηση όλων των παρα-ναυτιλιακών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην "καρδιά" της ελληνικής ναυτιλίας, τον Πειραιά, προχωρούν επιχειρηματικοί και ακαδημαϊκοί φορείς.

  Ο λόγος για τη δυναμική πλατφόρμα "5S" (Ship Supplies, Spares, Sea Services, Ship Repairing, Shipyards), η οποία θα δημιουργηθεί, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πρώτου ελληνικού ναυτιλιακού cluster, "Maritime Hellas". 

  Υπενθυμίζεται ότι το "Maritime Hellas" δημιουργήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) για το συντονισμό και την επαγγελματική στήριξη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Σήμερα, περιλαμβάνει μέλη από όλο το φάσμα της ναυτιλίας, από πλοιοκτήτες μέχρι κατασκευαστές εξοπλισμού, προμηθευτές και εκπροσώπους του θαλάσσιου τουρισμού.

  Πώς θα λειτουργήσει η δυναμική πλατφόρμα "5S"

  Η νέα, λοιπόν, πλατφόρμα, η οποία θα φέρει το όνομα "5S", θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες τις παρά-ναυτιλιακές δραστηριότητες και επιχειρήσεις υποστήριξης της ποντοπόρου ναυτιλίας, της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας και της αλιείας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ελληνικού ναυτιλιακού cluster. Θα πρόκειται για μία δυναμική απεικόνιση, μέσω των στοιχείων του ΓΕΜΗ. 

  Οι επιχειρήσεις θα ομαδοποιούνται ανάλογα με τον τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούνται. Έτσι, θα μπορεί να διαπιστωθεί σε ποιους τομείς υπάρχει κορεσμός και που εντοπίζονται ελλείψεις, ώστε να μπορούν, για παράδειγμα, να καλυφθούν με νεοφυείς επιχειρήσεις.

  Μία τέτοια οικονομική γεωγραφία των επιχειρήσεων που ουσιαστικά συγκροτούν το ναυτιλιακό cluster αναμένεται από τη μία να αναδείξει το ρόλο τους στο διαρκώς αναπτυσσόμενο ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά και από την άλλη να "ξεδιαλύνει" το τοπίο γύρω από το επιχειρηματικό περιβάλλον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

  "Το ελληνικό cluster είναι ένα κρυφό διαμάντι. Όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ναυτιλιακό έθνος, ωστόσο, πολλοί ξεχνούν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες εταιρείες να ενισχύσουν το έργο και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πλοιοκτητών" σημείωσε σε πρόσφατο φόρουμ ο Γιώργος Τεριακίδης, στέλεχος του νορβηγικού νηογνώμονα DNV GL.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, η ανάπτυξη της πλατφόρμας θα προσφέρει καλύτερη και διαφανέστερη ενημέρωση για τις δραστηριότητες των εταιρειών, οι οποίες, θα έχουν, παράλληλα, την ευκαιρία να προβάλλουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

  Το εγχείρημα υλοποιούν το ΕΒΕΠ και το ναυτιλιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο πλαίσιο πάντα των παροχών και της εξέλιξης του "Maritime Hellas". Το "5S" αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

  Η περαιτέρω προβολή και ενίσχυση του ναυτιλιακού cluster θεωρείται από τους αναλυτές του κλάδου προαπαιτούμενο για την ανέλιξη του Πειραιά στη λίστα με τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ