Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Ιουλ-2021 08:11

  Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ μισθοί και bonus στις ενεργειακές ΔΕΚΟ

  Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ μισθοί και bonus στις ενεργειακές ΔΕΚΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:46

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Επιστολή με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί τα αναλυτικά στοιχεία για τις αμοιβές των διοικήσεων και των στελεχών στις ενεργειακές εταιρείες, απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

  Η επιστολή δε διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους ο Ρυθμιστής ξεκινά την απογραφή των μισθών των στελεχών, ωστόσο σε αρκετές από τις αυτές τις εταιρείες τα μισθολογικά κόστη ως βασική παράμετρος του λειτουργικού κόστους επηρεάζουν άμεσα τα τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές στους ενεργειακούς λογαριασμούς.

  Αυτό ισχύει για παράδειγμα για τους διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών) όπου τα μισθολογικά κόστη συνυπολογίζονται στα κόστη λειτουργίας των εταιρειών, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος των ρυθμιζόμενων εσόδων των εταιρειών και άρα το ύψος των τελών που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

  Ως προς την επιστολή της ΡΑΕ, ο Ρυθμιστής ζητεί να πληροφορηθεί το ύψος των απολαβών για μια σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη των ενεργειακών εταιρειών.

  Συγκεκριμένα ζητείται να συμπληρωθεί μια λίστα περιλαμβάνει τους μισθούς των προέδρων, των διευθυνόντων συμβούλων, των γενικών διευθυντών, καθώς και του επιστημονικού προσωπικού το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τα στελέχη με εμπειρία άνω των 15 ετών και τα στελέχη με εμπειρία κάτω των 15 ετών.

  Εκτός από τους μισθούς η ΡΑΕ ζητεί να πληροφορηθεί επιπλέον το ύψος των bonus που απολαμβάνουν τα στελέχη των ενεργειακών εταιρειών καθώς επίσης και ενδεχόμενες παροχές που δίνονται από τις εταιρείες.

  Σημειώνεται ότι σε αρκετές ενεργειακές εταιρείες, όπου το δημόσιο έχει την πλειοψηφία, ισχύει πλαφόν στις απολαβές των στελεχών, ίσο με το μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου δηλαδή το μεικτό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4750 ευρώ.

  Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την επιστολή του Ρυθμιστή, θα τηρηθεί εχεμύθεια και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από την έρευνα της ΡΑΕ θα είναι εμπιστευτικά.

  Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πάντως, σκοπός της "απογραφής" της ΡΑΕ, η οποία έχει απευθυνθεί σε όλες τις ενεργειακές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είναι για να κάνει ένα benchmarking και να υπολογιστούν οι μισθοί των εποπτευόμενων οργανισμών, προκειμένου να προσδιοριστούν στη συνέχεια οι εύλογες αμοιβές και για τα ίδια τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής. Σημειώνεται ότι καθώς για τους μισθούς των στελεχών της ΡΑΕ ισχύουν οι περιορισμοί του Δημοσίου, η ανεξάρτητη αρχή έχει αποψιλωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την ομαλή άσκηση των καθηκόντων του Ρυθμιστή. Σημειώνεται τέλος ότι η σχετική δυνατότητα των Ρυθμιστικών Αρχών να συλλέγουν στοιχεία και να κάνουν συγκρίσεις για το ύψος των αποδοχών των εταιρειών του κλάδου εποπτείας τους, προβλέπεται, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, και από το κοινοτικό δίκαιο.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ