Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 14:35

  Συμμαχία για την προστασία της θάλασσας και των ακτών

  Συμμαχία για την προστασία της θάλασσας και των ακτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ούτε μια ούτε δύο αλλά 545 είναι οι ακτές στην Ελλάδα που έχουν λάβει τη Γαλάζια Σημαία, φέρνοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση σε σύνολο 49 κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Και ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ένα ακόμη στοιχείο, ότι το 13,5% των βραβευμένων ακτών μεταξύ των 49 χωρών βρίσκονται στην Ελλάδα. 

  Αλλά για να διατηρηθούν οι γαλάζιες σημαίες και καθαρές οι ακτές και η θάλασσα πρέπει να συμβάλλουμε ο καθένας από την πλευρά του για αυτό τον κοινό σκοπό. Και η Nestlé μέσω του WE SEA MORE που υλοποιεί για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με την Polygreen και το Mediterranean Cleanup της Εναλείας, συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια. 

  Όπως λέει ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, της Nestlé Ελλάς "στη Nestlé Ελλάς αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε προγράμματα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας, αξιοποιούμε τη γνώση, τα εφόδια και την εμβέλεια που διαθέτουμε για να βρούμε νέες λύσεις και να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που διέπουν την φιλοσοφία της εταιρείας μας: καινοτομία, τεχνολογία, συνεργασία, σεβασμό για τον άνθρωπο, τις κοινότητές μας, τον πλανήτη". 

  H Nestlé γνωρίζοντας πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να περιμένει, δεσμεύεται για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο έως το 2050, με πρώτο βήμα τη μείωση τους στο μισό έως το 2030. Επίσης προχωρά σε πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025 με στόχο καμία από τις συσκευασίες της να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα.

  Το πρόγραμμα WE SEA MORE μάζεψε 2,7 τόνους απορρίμματα 

  Ας δούμε όμως τι μάζεψαν, τις πέντε ημέρες του Ιουνίου που διήρκεσε το πρόγραμμα WE SEA MORE II από τις παραλίες του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας. Περισσότερους από 2,7 τόνους απορριμμάτων, τα 761 κιλά συλλέχθηκαν από την ακτή, που ήταν 1.065,5 κιλά πλαστικό, 473 κιλά σύμμεικτα, 455 κιλά υφάσματα, 425 κιλά Scrap (αλουμίνιο & μέταλλο), 109 κιλά ελαστικά, 91,5 κιλά γυαλί, 69,5 κιλά ξύλο, 23,5 κιλά χαρτί, 2,5 κιλά επικίνδυνα απόβλητα, 2 κιλά γόπες και 1,5 κιλά μπαταρίες-αναπτήρες. 

  Τη συλλογή απορριμμάτων από την ακτή φρόντισαν εθελοντές της Nestlé Ελλάς και της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της Polygreen και του Δήμου με εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού κατάφεραν να συλλέξουν 761 kg απορριμμάτων από την παραλία. Η δέσμευση των εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τις δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση συνολικά 2.718 κιλών απορριμμάτων  από τον βυθό και την ακτή, εκ των οποίων το 39% προήλθε από πλαστικά απορρίμματα, το 17% από ύφασμα και το 16% από scrap (αλουμίνιο και μέταλλο). Τα απορρίμματα  που συλλέχθηκαν, διαχωρίστηκαν ανά ρεύμα, τοποθετήθηκαν σε -ειδικές συσκευασίες συλλογής και μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της Polyeco -συνεργαζόμενη εταιρεία με την Polygreen- για  περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους.

  Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία WE SEA MORE, που στήριξε από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες και έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων τόσο από την επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, όσο και από την ακτή, καθώς και τη μετέπειτα συλλογή και ανακύκλωσή τους. Πολύτιμοι σύμμαχοι στην αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος είναι η UcanDrone που εντοπίζει τη συσσώρευση απορριμμάτων  με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η τηλεπισκόπηση και τα μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης (Drones), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα  και οι δύτες της  Divers’ World που ανέλαβαν την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τον βυθό.
   

   

   

  πιν

  Τι "ψάρεψε” από τον βυθό

  Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα που στηρίζει η Nestlé Ελλάς. Για δεύτερη χρονιά συνεργάζεται με την "Εναλεία" υποστηρίζοντας το πρόγραμμα "Mediterranean Cleanup” που στόχο έχει τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η "Εναλεία" εκπαιδεύει και ενθαρρύνει τους ψαράδες να φέρνουν τα πλαστικά που "ψαρεύουν" πίσω στο λιμάνι, συλλέγοντας χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας κάθε μέρα. 

  Λευτέρης Αραπάκης Εναλεία

   

  Σύμφωνα με τον Λευτέρη Αραπάκη, συνιδρυτή της Εναλείας, o οποίος συμπεριλήφθηκε και στη λίστα Forbes 30 Under 30 Greece 2021: "Η Nestlé υποστηρίζει το πρόγραμμά μας Mediterranean Cleanup με την "υιοθέτηση" 5 αλιευτικών στον Αργοσαρωνικό τα οποία έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει 12.240 kg απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 10.300 kg είναι πλαστικά. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά, έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας και στην  περιοχή της Βάρκιζας από όπου συλλέγουμε τα χρησιμοποιημένα δίχτυα των αλιέων έτσι ώστε να φροντίσουμε την ανακύκλωσή τους για να μην καταλήξουν στη θάλασσα ως δίχτυα-φαντάσματα. Η Nestlé με την τεχνογνωσία της, μας καθοδηγεί στην επανένταξη όλο και περισσότερου θαλάσσιου πλαστικού στην κυκλική οικονομία". Μέχρι στιγμής, οι αλιείς από τη Βάρκιζα έχουν συγκεντρώσει 3.500 κιλά χρησιμοποιημένων διχτυών, τα οποία θα οδηγηθούν για ανακύκλωση. 

  Συνολικά, οι αλιείς που συμμετέχουν στο Mediterranean Cleanup, έχουν συλλέξει 205.276 κιλά από τη θάλασσα, εκ των οποίων 171.064 κιλά πλαστικών. Το 40% αυτών των πλαστικών θα ενταχθεί στην κυκλική οικονομία.

  Sponsored by Nestle 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ