Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 07:59

  Ξεκινούν οι επενδύσεις στα Data Center νέας γενιάς – Κόμβος δεδομένων η Ελλάδα

  Ξεκινούν οι επενδύσεις στα Data Center νέας γενιάς – Κόμβος δεδομένων η Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν με αργά αλλά σταθερά βήματα τα σχέδια για τη δημιουργία νέων data centers που μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.

  Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες επενδύσεις της Lamda Hellix, ως μέλος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίξουν το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και το αποτύπωμα τους σε βάθος δεκαετίας θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ.

  Η Lamda Hellix λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί ήδη δύο data centers, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003, και το Athens-2 το 2015. Τώρα, η εταιρεία που εξαγοράστηκε πέρσι από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Digital Realty, βάζει μπρος την κατασκευή δύο ακόμη data centers, του Athens-3 και του Athens-4.

  Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Digital Realty, David Ruberg και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το στρατηγικό πλάνο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεων.

  Σύμφωνα με τα στελέχη των δύο εταιρειών, επενδύσεις σε data centers που δεν στηρίζονται σε έναν μόνο πάροχο υπηρεσιών δημιουργούν πόλους συγκέντρωσης δεδομένων. Λειτουργούν δηλαδή με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό των μεγάλων αεροδρομίων που συγκεντρώνουν γύρω τους και εξυπηρετούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες καθιστώντας τη χώρα στην οποία βρίσκονται διεθνή κόμβο αερομεταφορών.

  Η Microsoft και οι υπόλοιποι παίχτες

  Η πρώτη μεγάλη επένδυση σε data centers είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την Microsoft, για τη δημιουργία ενός Data Center Region στην Αττική.

  Το ύψος της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε, αν και προσδιορίστηκε από πολιτικούς παράγοντες στα 400 με 500 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό αποτύπωμα και αυτής της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στην δεκαετία.

  Οι προετοιμασίες για την υλοποίηση της επένδυσης της Microsoft προχωρούν υπό άκρα μυστικότητα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το που θα αναπτυχθούν τα τρία data centers του τεχνολογικού κολοσσού.

  Δεν αποκλείεται μάλιστα τα εγκαίνια του νέου Data Center Region να συμπέσουν με την επέτειο των 30 χρόνων παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα.

  Στην αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks, ενώ συνεχώς ανακοινώνονται νέες μικρότερες επενδύσεις από 3 έως 15 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η Lancom ανακοίνωσε την λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ τη επέκταση του data center της κατά 1.200 τμ σχεδιάζει και η Hellas Sat, προχωρώντας σε επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

  Οι προοπτικές της αγοράς

  Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των νέων data centers βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην στροφή των εταιρειών και οργανισμών στο "υπολογιστικό νέφος”. Οι προοπτικές είναι μεγάλες ειδικά στην Ελλάδα όπου οι υπηρεσίες cloud μέχρι πριν την εμφάνιση της πανδημίας παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες.

  "Σήμερα στην Ελλάδα αξιοποιείται μόλις το 5% των υπηρεσιών που μπορούν λειτουργήσουν μέσω Cloud, ενώ η αγορά αυξάνεται με ρυθμούς 50% κάθε χρόνο”, είχε δηλώσει προ ολίγων μηνών ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα Θεοδόσης Μιχαλόπουλος τονίζοντας ότι η αύξηση του μεριδίου θα προέλθει από το μεγάλωμα της αγοράς.

  Και το μεγάλωμα της αγοράς, φαντάζει μονόδρομος, τόσο για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο έτσι και αλλιώς με το νέο νόμο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υιοθέτησε μια πολιτική "cloud first” για τα ψηφιακά του συστήματα όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες χωρίς μεγάλο κόστος εγκατάστασης ή αγοράς συστημάτων, μέσω μοντέλων Software As A Service.

  Η πραγματική δυναμική της αγοράς όμως προέρχεται από τη θέση της Ελλάδας που μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων από και προς την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

  Αυτό είναι και το όραμα των στελεχών της αγοράς που θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία της Μασσαλίας, η οποία έχει καταστεί η μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου δεδομένων στην Δυτική Ευρώπη μέσω σημαντικών επενδύσεων από ομίλους όπως η Digital Realty που επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έξι χρόνια.

  Υποστηρικτικά στις νέες επενδύσεις λειτουργεί και η πολιτική που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στη διαχείριση και αποθήκευση των δεδομένων, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο της ψηφιακής στρατηγικής της ΕΕ.

  Στόχος είναι τα δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων να παραμένουν στον ευρωπαϊκό χώρο ή αν αποθηκεύονται σε άλλες χώρες στις οποίες τηρούνται αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και προστασίας όπως το GDPR.

  Λείπουν οι συνδέσεις

  Τα data centers είναι το ένα σημαντικό συστατικό για την αναβάθμιση της χώρας ως data hub. To άλλο εξίσου σημαντικό συστατικό είναι οι συνδέσεις οπτικών ινών και εδώ παρατηρείται και πάλι μια υστέρηση.

  Από τη Μασσαλία περνούν 15 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με συνολικό capacity 320 Tbps, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 21 έως το 2024 αγγίζοντας capacity έως και 750 Tbps.

  Η χώρα μας έχει μείνει εκτός του συστήματος των υποθαλάσσιων καλωδίων που ενώνουν τις τρεις Ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) και αυτό είναι κάτι που στελέχη της αγοράς μεταφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

  kostaskets@capital.gr

  - Hellas Sat: Επενδύει σε Data Center και 5G, ενώ σχεδιάζει τον πέμπτο δορυφόρο

  - "Επενδυτικός πυρετός" για τα Data Centers στην Ελλάδα

  - Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς δεδομένων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ