Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 17:22

  Γ. Τσαπρούνης (Wind): H κερδοφόρα ανάπτυξη έρχεται με τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Τσαπρούνη

  Με ορίζοντα το 2025 η WIND θέτει 25 φιλόδοξους στόχους στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων βιώσιµης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

  Κάθε κρίση αποτελεί μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε, να ξαναμάθουμε, να αλλάξουμε και να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. 

  H πανδημία, εκτός των άλλων, μας οδήγησε να κοιτάξουμε την παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής ξεκάθαρα και άμεσα και να αντιληφθούμε πώς θα αλλάξει τις ζωές μας.

  Ο COVID-19 προκάλεσε ένα συστημικό σοκ που αποτέλεσε το σημείο παύσης όπου όλοι, λίγο ή πολύ, πατήσαμε το "reset" για επαναφορά. Τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να "φορτώσουμε" ένα νέο λειτουργικό σύστημα που θα αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις προτεραιότητές μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

  Μοναδική ευκαιρία για τη μετάβαση της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη

  Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση στην πράσινη οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της Πράσινης Συμφωνίας και του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα μας έχει μια ευκαιρία να προωθήσει περαιτέρω τους στόχους του ΟΗΕ και να συμβάλει στην υιοθέτησή τους από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ώστε να δημιουργήσει αξία για τις ίδιες, το περιβάλλον και την κοινωνία.

  Η ψηφιακή τεχνολογία και τα δίκτυα 5ης γενιάς μοχλός για τη βιώσιμη ανάπτυξη
  Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως η γεωργία, οι μεταφορές, η υγεία και η εκπαίδευση. 

  Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) αναπτύσσονται σε μια εποχή που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βοήθεια κάθε κλάδου να επιτύχει τους στόχους της αειφορίας. Καθώς το 5G γίνεται πιο διαδεδομένο, θα συμβάλει και σε μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς μπορεί να βρει εφαρμογές για την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και την προώθηση μακροπρόθεσμων βιώσιμων δραστηριοτήτων για θετικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

  Ένας νέος δρόμος με πολλές δυνατότητες

  Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται να φέρουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Πρέπει να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των τοπικών κοινοτήτων, της κοινωνίας των πολιτών, του ακαδημαϊκού κόσμου, του ιδιωτικού τομέα και της διεθνούς κοινότητας με συντονισμένο και συνεκτικό τρόπο.

  Το μέλλον θα το διαμορφώσουμε μέσα από τις επιλογές που κάνουμε σήμερα, από τις δράσεις ή την αδράνειά μας. Λοιπόν, πώς θέλουμε να μοιάζει αυτό που αποκαλούμε ένα "καλό μέλλον";

  Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ολιστική επιχειρηματική προσέγγιση της WIND για ένα "καλό μέλλον" για όλους

  Είναι σαφές για εμάς ότι η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και η κερδοφόρα ανάπτυξη δεν αλληλοαποκλείονται, αλλά εξαρτώνται αμοιβαία. Για εμάς στη WIND αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της λειτουργίας μας, όπως και του τρόπου που όλοι κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό που αλλάζει είναι οι στόχοι που βάζουμε.

  Έτσι, με ορίζοντα το 2025, θέτουμε 25 φιλόδοξους στόχους ώστε να συμμετέχουμε και εμείς με τη σειρά μας στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, μέσα από τους στόχους αυτούς, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε εμπιστοσύνη και να αναπτυσσόμαστε με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

  Οι 25 στόχοι που έχουµε ενσωµατώνονται πλήρως στη λειτουργία της εταιρείας, και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της λειτουργίας της, καθώς η βιώσιµη ανάπτυξη συνιστά για εµάς µια ολοκληρωµένη επιχειρηµατική προσέγγιση µέσα από την οποία δηµιουργούµε αξία για όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη της επιχείρησής µας (εργαζόµενους, προµηθευτές, πελάτες, κοινωνία, µετόχους, κράτος-αρχές κ.λπ.).

  Οι 25 Στόχοι μας πληρούν κριτήρια

  1. Είναι σύμφωνοι με τις διεθνείς τάσεις και δημιουργήθηκαν με τη συνεισφορά των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders).
  2. Ενσωματώνουν διεθνή standards, όπως είναι τα GRI και SASB.
  3. Είναι αναπόσπαστο μέρος μιας διαδικασίας για την παροχή αξιολογήσεων από ανεξάρτητους οργανισμούς αξιολόγησης ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).
  4. Είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την επίτευξη ουδετερότητας του κλίματος έως το 2050 και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ 2030.
   

  * Ο κ. Γιώργος Τσαπρούνης είναι Διευθυντής Επικοινωνίας WIND Ελλάς

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ