Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 15:18

  Με καθυστερήσεις η επιδότηση 7% του τζίρου στην εστίαση

  εστιαση επιχειρησεις ΕΣΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Με τον αραμπά, πραγματοποιείται, η εκταμίευση του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, προς τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως λένε στο Capital.gr επιχειρηματίες του κλάδου. Τα πρώτα χρήματα, στις επιχειρήσεις, που εντάχθηκαν στη δράση του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν να καταβάλλονται από τη Δευτέρα, όπως λέει στο capital.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος μας μεταφέρει την ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Ανάπτυξης και την ΕΛΑΝΕΤ. 

  Το Capital.gr επικοινώνησε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη. Για τον χρόνο εκταμίευσης και καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους είπε: "δεν υποσχεθήκαμε σε κανέναν πότε θα γίνει η καταβολή. Αυτό που είχαμε πει ήταν ότι με την ένταξη κάθε επιχείρησης στη δράση, ο επιχειρηματίας θα γνωρίζει και τι ποσό θα λάβει προκειμένου να κάνει τα κουμάντα του”. Ο ίδιος σημείωσε: "είναι πρωτόγνωρη η ταχύτητα πληρωμών σε ένα πρόγραμμα σε ΕΣΠΑ. Δεν έχει γίνει ποτέ στα προηγούμενα 30 χρόνια του ΕΣΠΑ ένταξη πληρωμή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”. 

  Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δοθεί η πρώτη δόση σε 402 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ είναι θέμα πολύ λίγων ημερών να δοθεί και η δεύτερη δόση αντίστοιχου ποσού. 

  Η δράση "Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών”, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου που πραγματοποιήσαν το 2019 και με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, υπό την προϋπόθεση ότι το 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019. Στόχος της δράσης, είναι να λάβουν μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης 35.000 επιχειρήσεις εστίασης. 

  Μέχρι σήμερα όμως, δηλαδή κοντά δύο μήνες μετά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων -η δράση άνοιξε στις 14 Μαΐου- πολλοί λίγες επιχειρήσεις εστίασης έχουν λάβει τα χρήματα. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, οι 300 πρώτες επιχειρήσεις στις οποίες πιστώθηκαν τα πρώτα χρήματα είναι από την Αττική, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο. Από αυτές τις γεωγραφικές περιοχές έχουν κατατεθεί για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, 6.400 αιτήσεις, έχουν αξιολογηθεί οι 5.800 και στις 300 έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν τα χρήματα, αναφέρει ο ίδιος. 

  Στο σύνολο της χώρας έχουν κατατεθεί 30.000 αιτήσεις, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσες εξ αυτών έχουν απορριφθεί, σημειώνει στο capital.gr ο κ. Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αιτήσεις που έχουν απορριφθεί για επουσιώδεις λόγους, όπως η μη ύπαρξη σφραγίδας της επιχείρησης στην αίτηση. "Τι στιγμή που έχουμε φτάσει να υπάρχει η ηλεκτρονική υπογραφή και να υπάρχει νόμος που δεν απαιτεί σφραγίδα,, η απόρριψη των αιτήσεων λόγω απουσίας σφραγίδας είναι παράλογη” σημειώνει ο ίδιος. Φυσικά σε περίπτωση απόρριψης μπορεί ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας, αν δεν υπάρχει ένσταση, να επανυποβάλει αίτηση ένταξη στη δράση. 

  Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο τα αδιάθετα κεφάλαια που θα μείνουν μετά από την έλεγχο των αιτήσεων, από τα 330 εκατ. ευρώ -στις 31/7/2021 λήγει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στο υπάρχον πρόγραμμα- να μοιραστούν σε επιχειρήσεις που ο τζίρος τους πέρυσι μειώθηκε 20% σε σχέση με το 2019, όπως λέει στο capital.gr ο Γιάννης Λιάρος διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ). 

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Όλες οι λεπτομέρειες διάθεσης των 330 εκατ. ευρώ στην εστίαση

  * Γ. Χατζηθεοδοσίου: Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εστίαση

  * Επανέρχεται η συζήτηση για τους μεικτούς χώρους στην εστίαση

  * Γώγος: Να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί και στην εστίαση

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ