Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουλ-2021 07:41

  Πάγωμα των εξώσεων ζητά η εστίαση

  Στο τραπέζι κίνητρα για προαιρετικές μειώσεις ενοικίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το πάγωμα των εξώσεων, τη διατήρηση των μειωμένων ενοικίων και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι τα τρία θέματα που θα θέσουν υπόψιν του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) την Τετάρτη στην προγραμματισμένη συνάντηση που έχουν.

  Όπως λέει στο Capital.gr ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του ΕΠΟΕΣ, "χρειάζεται ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα προσαρμογής για τον κλάδο της εστίασης που δεν έχει ανοίξει πλήρως”. 

  Για τον λόγο αυτό οι οργανωμένες αλυσίδες ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να παγώσουν οι εξώσεις και να διατηρηθεί για ένα διάστημα κάποιων μηνών η μείωση 40% των ενοικίων.

  Για το δεύτερο θέμα, δηλαδή για τη μείωση των ενοικίων, ο Σύνδεσμος προτείνει αυτή (η μείωση) να συνδεθεί με την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και το μέτρο να μην είναι οριζόντιο. 

  Στη συνάντηση της Τετάρτης ο Σύνδεσμος θα επαναφέρει και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ. "Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να κάνει πράξη τη δέσμευση που είχε κάνει ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11%”, λέει ο κ. Λιάρος στο Capital.gr. 

  Σήμερα, δύο μήνες μετά το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους και λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, ο τζίρος παραμένει κάτω από τα περσινά επίπεδα.

  "Στο κέντρο της Αθήνας και στις τουριστικές περιοχές είναι 40% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι”, λέει ο κ. Λιάρος. 

  Σύμφωνα με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων 2 στα 10 καταστήματα εστίασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

  Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις τουριστικές περιοχές λόγω έλλειψης τουριστικού ρεύματος.

  Πριν από δέκα ημέρες, λέει ο κ. Καββαθάς, στην παλιά πόλη της Ρόδου λειτουργούσαν μόλις 6 από τα 40 εστιατόρια και στη Λίνδο 4 από τα 35. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ