Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Ιουλ-2021 08:12

  Όλο το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank

  Όλο το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Για τις 7 Ιουλίου μεταφέρθηκε, από Σεπτέμβριο αρχικά, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank. Η επίσπευση θεωρήθηκε αναγκαία καθώς η Τράπεζα θα πρέπει να αποκαταστήσει το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων μέσω αύξησης κεφαλαίου, ενώ θα πρέπει άμεσα να εγκρίνει η γενική συνέλευση την ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας.

  Οι μέτοχοι θα πρέπει να αποφασίσουν:

  Πρώτον, για την ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας και μετατροπή της σε οριστική απαίτηση του Δημοσίου με την έκδοση ισόποσων warrants. Το ποσό υπολογίζεται γύρω στα 120-140 εκατ. ευρώ.

  Δεύτερον, τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού λόγω της ενίσχυσης από το Δημόσιο (για να αυξηθεί αντίστοιχα το παθητικό του ισολογισμού) με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 85 εκατ. ευρώ.

  Τρίτον, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων, ύστερα από την καταγραφή ζημιών για προβλέψεις κόκκινων δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό της αύξησης αναμένεται γύρω στα 120-150 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ από τη διαδικασία της άσκησης των warrants και την ΑΜΚ θα κριθεί η είσοδος ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή και επανιδιωτικοποίηση της Attica Bank

  Ενεργοποίηση DTC

  Σύμφωνα με το προσχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που έχει ήδη ετοιμάσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός και έχει αποσταλεί στην Attica Bank και τους αρμόδιους φορείς, πέραν της περιγραφής των διαδικασιών, προβλέπει ότι η ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας και η μετατροπή της σε οριστική απαίτηση υπέρ του Δημοσίου θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Η δημοσίευση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται θέμα εικοσιτετραώρων αφού την Τετάρτη, 7 Ιουλίου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Τράπεζας.

  Κρατικοποίηση

  Μετά την έγκριση της ενεργοποίησης της αναβαλλόμενης φορολογίας, το Δημόσιο εκδίδει warrants μετατρέψιμα σε μετοχές όσο το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας που θα προσδιορίσει η φορολογική αρχή. Ο υπολογισμός βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά εκτιμάται ότι κινείται γύρω στα 140 εκατ. ευρώ.

  Μετά την έγκριση από τη γενική συνέλευση, το Δημόσιο θα εκδώσει warrants μετατρέψιμα σε μετοχές. Εφόσον δεν ασκηθούν τα warrants από τους υφιστάμενους μετόχους, τότε αυτά μετατρέπονται σε μετοχές υπέρ του Δημοσίου το οποίο θα ελέγχει την Τράπεζα (εξάλλου ήδη ελέγχεται μέσω του ΕΦΚΑ με ποσοστό το 32%, ενώ ο άλλος μεγάλος μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ το 46%).

  Ειδικό αποθεματικό

  Συνεπώς, από τη στιγμή που το Δημόσιο ενισχύει την τράπεζα μέσω αυτής της διαδικασίας, η Attica Bank θα πρέπει να δημιουργήσει το αντίστοιχο ύψους ειδικού αποθεματικού στην πλευρά του παθητικού της τράπεζας. Για το λόγο αυτό, κατ’ αρχήν ζητά από τους μετόχους τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 85 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετόχων για τη δημιουργία αντίστοιχου ποσού ειδικού αποθεματικού. Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή δεν δημιουργία ζημιά στους μετόχους (dilution) διότι το σύνολο των κεφαλαίων παραμένει ίδιο.

  ΑΜΚ και ιδιωτικοποίηση

  Στη συνέχεια, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ύψους περίπου 120-150 εκατ. ευρώ, θα κριθεί και η εισαγωγή ιδιώτη-στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank, οπότε επαναϊδιωτικοποιείται. Στόχος η εξυγίανση της τράπεζας, η οποία σύμφωνα με τριετές σχέδιο που έχει εκπονήσει υπολογίζεται μεταξύ άλλων ο τριπλασιασμός του ισολογισμού, με συνολική ενίσχυση κεφαλαίων κατά 300 εκατ. ευρώ (στην τριετία). Αυτό πέραν το εντατικού προγράμματος μείωσης των κόκκινων δανείων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ